FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI PREGOVORI KOJI SU POSLJEDNJA PRILIKA ZA SPORAZUM O SJEVERNOJ IRSKOJ

BELFAST, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Pregovori koje se smatraposljednjom prilikom za spas mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku,postignutog na Veliki petak 1998., počeli su u srijedu u Belfastu, unadi da bi mogli rezultirati raspuštanjem Irske republikanske armije(IRA).
BELFAST, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Pregovori koje se smatra posljednjom prilikom za spas mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku, postignutog na Veliki petak 1998., počeli su u srijedu u Belfastu, u nadi da bi mogli rezultirati raspuštanjem Irske republikanske armije (IRA).

Britanska i irska vlada nastoje postići dogovor s obje sukobljene strane u Sjevernoj Irskoj kako bi se ponovno uspostavila zajednička lokalna vlast s predstavnicima obaju tabora, što je temelj mirovnog sporazuma.

Desetljeće nakon što je prvo primirje IRA-e stupilo na snagu, London i Dublin nadaju se da će trotjedni pregovori završiti sporazumom koji će odrediti da ta zabranjena organizacija nestane zauvijek.

"Vlada osjećaj opreznog optimizma, jer je dojam da svi pregovore shvaćaju ozbiljno", rekao je jedan britanski izvor. "Nitko ne potcjenjuje razlike u stajalištima i svi žele ostvariti cilj", dodao je izvor.

Sporazum postignut na Veliki petak prije 6 godina trebao je Sjevernoj Irskoj donijeti stabilnost nakon 30 godina sukoba između protestanata, koji žele održati veze s Velikom Britanijom, i katolika, koji žele ujedinjenje s Republikom Irskom.

No nikad nije uspio zaživjeti zbog spornog razoružanja IRA-e, katoličke gerilske organizacije koja je vodila krvavu borbu protiv britanske vlasti, pa je u listopadu 2002. ponovno uvedena izravna britanska vlast.

Pregovori u srijedu i četvrtak trebali bi pripremiti summit britanskog premijera Tonyja Blaira i njegovog irskog kolege Bertieja Aherna tijekom ovog mjeseca u Engleskoj.

U lipnju su njih dvojica rekla kako se dogovor o izlasku iz sadašnje pat-pozicije mora postići u rujnu. U suprotnom, naglasio je tada Blair, "morat ćemo zaključiti da nismo u stanju ostvariti napredak kako smo to predmnijevali".

Uspjeh ovisi o tome hoće li London i Dublin postići dogovor koji će Demokratsku unionističku stranku (DUP), najsnažniju protestantsku stranku koju vodi tvrdokorni svećenik Ian Paisley, uvjeriti u nužnost podjele vlasti s političkim saveznikom IRA-e Sinnom Feinom.

Protestantska stranka odbija izravne pregovore sa Sinn Feinom i tvrdi kako joj ne pada na pamet sjediti u istoj vladi s predstavnicima najveće katoličke stranke sve dok IRA ne bude razoružana i raspuštena.

Vođa Sinn Feina Gerry Adams dao je do znanja da bi se IRA mogla prikloniti zamisli o vlastitom gašenju, ali samo ako unionisti i britanske vlasti pristanu na neke republikanske zahtjeve, među kojima i na onaj o prijenosu ovlasti iz područja uprave i pravosuđa iz Londona u Belfast.

"Adams mora ponuditi više glede transparentnosti i ukidanja IRA-e, ali temeljni preduvjet ostaje vraćanje uprave i pravosuđa i određivanje fiksnog datuma, a ja, najiskrenije, u ovom trenutku ne vidim ikakve naznake da bi DUP na to želio pristati", smatra Paul Bew, profesor političkih znanosti s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙