FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAIR BI MOGAO OBOLJETI OD RAKA ZBOG IZLOŽENOSTI NUKLEARNIM POKUSIMA U DJETINJSTVU

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair mogaobi oboljeti od raka kostiju jer je kao trodogodišnjak bio izloženradioaktivnosti u australskom gradu Adelaideu zbog britanskihnukelarnih pokusa 1956. godine na lokaciji Maralinga, pišu u utorakmediji.
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair mogao bi oboljeti od raka kostiju jer je kao trodogodišnjak bio izložen radioaktivnosti u australskom gradu Adelaideu zbog britanskih nukelarnih pokusa 1956. godine na lokaciji Maralinga, pišu u utorak mediji.

Moguće je da se u tom razdoblju u Blairovim kostima i koštanoj moždini nataložio stroncij-90 kada je kao trogodišnjak živio u Adelaideu, kazao je britanski liječnik i toksikolog Dick van Steenis za australski časopis The Bulletin.

Zbog vremenske promjene 11. listopada 1956., radioaktivni oblak stigao je do grada Adelaidea, prenijela je australska agencija AAP riječi dr. van Steenisa.

Blairovi su tada živjeli u Adelaideu gdje je otac Leo Blair predavao pravo na tamošnjem sveučilištu.

"Adelaide u Južnoj Australiji bio je izložen radioaktivnosti od 11. do 16. listopada 1956. godine", citira časopisa van Steenisa.

Blairova je majka umrla od raka štitnjače , napominje van Steenis.

Časopis nadalje bilježi da Blair nije nikad priznao da je njegovo zdravlje u opasnosti zbog tadašnjeg boravka u Adelaideu.

"No on to i neće priznati jer, kad bi to učinio to bi jačalo pravnu utemeljenost zahtjeva za kompenzacijom koju njegovoj vladi upućuju britanski i australski službenici koji su sudjelovali u britanskom programu atomskog testiranja", rekao je van Steenis.

Kada je Blairu bilo 11 godina, otac mu je doživio moždanu kap i na tri godine izgubio moć govora. Nedugo zatim u njegove je sestre Sarah dijagnosticiran reumatoidni artritis te je dvije godine provela u bolnici, podsjeća van Steenis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙