FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

allawi: Europljani ne mogu biti neutralni u Iraku, borba protiv terorizma globalna

RIM, 30. kolovoza 2004. (Hina) -
RIM, 30. kolovoza 2004. (Hina) -

Europljani ne mogu biti neutralni, jer rat protiv terorizma uključuje sve zemlje, rekao je privremeni irački predsjednik vlade Iyad Allawi u razgovoru za talijanski list "Corriere della Sera" od ponedjeljka komentirajući najnovija zbivanja u Iraku i nedavno smaknuće otetog talijanskog novinara kojega su ubili irački gerilci te nove prijetnje dvojici otetih francuskih novinara.

"U ovome ratu je nemoguće ostati neutralnim. Od Europe očekujemo pomoć dok ne budemo mogli samostalno hodati. Oteti Francuzi su dokaz kako terorizam napada sve", kaže Allawi.

"Ni jedna civilizirana zemlja ne može se povući. Borba protiv terorizma je globalna, jer je i izazov stvarno globalan", kaže Allawi i dodaje kako će možda ubojstvo talijanskog novinara Enza Baldonija i otmica dvojice francuskih novinara uvjeriti međunarodna sredstva informiranja da odgovorne za to prestane nazivati "pokretom otpora", već njihovim pravim kriminalnim imenima, jer su to teroristi.

Allawi kaže kako se u Iraku vodi borba protiv snaga koje su prijetnja slobodama i civiliziranom suživotu, a, kako je poručio, "tko se neće boriti s nama ubrzo će vidjeti teroriste u njihovim kućama".

Glede budućnosti gerilskog vođe Moqtade Al Sadra, čijim snagama je upućen poziv da prestanu biti oružana i postanu politička snaga u zemlji, privremeni irački premijer kaže kako bi mogao postati politički čelnik, a "poslije siječnja čak i irački premijer". Do konca siječnja 2005. godine u Iraku se trebaju održati izbori i Allawi kaže kako će se datum poštovati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙