FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZUROFF: HRVATSKA VLADA PODUZELA PRAVI KORAK RUŠENJEM SPOMENIKA BUDAKU I FRANCETIĆU

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Rušenjem spomenika Mili Budaku iJuri Francetiću hrvatska je Vlada poduzela prave korake i dokazala dashvaća važnost takvih događaja, rekao je u petak direktor Centra SimonWiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Rušenjem spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću hrvatska je Vlada poduzela prave korake i dokazala da shvaća važnost takvih događaja, rekao je u petak direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff.

"Čestitam hrvatskoj Vladi što je poduzela pravi korak i time dokazala da shvaća važnost ovakvih događaja i da je osjetljiva na ova pitanja", kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu Zuroff.

On je ocijenio da je odluka hrvatske Vlade i rušenje spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću "vrlo pozitivan razvoj događaja u Hrvatskoj".

"Mi uvijek ističemo da riječi treba pretvoriti u djela, jer riječi gube vrijednost ako se ne pretvore u djela, a hrvatska je Vlada upravo to i dokazala", istaknuo je Zuroff.

Komentirajući odluku hrvatske Vlade da Ministarstvo pravosuđa u roku od 8 dana mora pripremiti i dostaviti nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim će se zabraniti promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, Zuroff je kazao kako je "to prava odluka i pravi zakon koji treba biti donesen", dodajući da nakon toga trebaju uslijediti i odgovarajući koraci u obrazovanju.

Ured za odnose s javnošću hrvatske Vlade potvrdio je u petak ujutro da su spomenici Budaku i Francetiću uklonjeni. Odluku o uklanjanju tih spomenika Vlada je donijela u četvrtak navečer na izvanrednoj sjednici na temelju članka 107. Ustava RH.

U priopćenju Vlade stoji da je odluka donesena iz razloga jer je njihovo postavljanje suprotno izvorišnim osnovama Ustava RH te šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je Vlada dužna štititi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙