FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KLOVIĆEVIM DVORIMA OTVORENA IZLOŽBA "HRVATSKA RENESANSA"

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - U Galeriji Klovićevi dvori učetvrtak navečer je svečano otvorena izložba "Hrvatska renesansa",čime je ujedno započela nova izložbena sezona u toj galeriji.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - U Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak navečer je svečano otvorena izložba "Hrvatska renesansa", čime je ujedno započela nova izložbena sezona u toj galeriji.

"Hrvatska renesansa", po riječima autora izložbe Miljenka Jurkovića, u travnju je bila postavljena u francuskom Nacionalnom renesansnom muzeju u dvorcu Ecouenu pored Pariza.

Kako je istaknuto, zagrebački postav ponešto je izmijenjen. Od 68 eksponata, njih 18 dolazi iz Francuske. Iako u Zagrebu nisu postavljena dva Klovićeva kolorirana crteža koja su bila izložena u Ecouenu, u Klovićevim dvorima može se vidjeti njegov crtež koji za tu prigodu dolazi iz Louvrea.

Slično je i s Medulićevim crtežima, od kojih su dva bila izložena u Francuskoj, dok su u Zagrebu postavljena druga dva njegova rada.

Autor izložbe je naglasio kako su odabrana ona remek-djela kojima se hrvatska renesansa može predstaviti Europi.

Izložba "Hrvatska renesansa", koja je bila postavljena u Francuskoj, dokazala je da se europska renesansa ne može promatrati bez hrvatskog udjela, o čemu svjedoči i prijam izložbe u francuskoj kulturnoj javnosti, ustvrdio je Jurković.

Otvarajući izložbu ministar kulture Božo Biškupić naglasio je kako je riječ o iznimno skupom projektu, koji predstavlja hrvatsku i njezinu kulturu u europskom kontekstu u najboljem svjetlu. O tome svjedoči velik uspjeh te izložbe u Ecouenu.

Izložbu su večeras razgledali i hrvatski premijer Ivo Sanader, te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

"Hrvatska renesansa" može se razgledati do 21. studenoga, a organizatori su najavili da već iduće godine u Hrvatsku stiže "Francuska renesansa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙