FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI - SAŽETAK DOGAĐAJA NA OI ZA ČETVRTAK, 26. KOLOVOZA

ATENA, 26. kolovoza (Hina) - Trinaestog natjecateljskog dana naXXVIII. olimpijskim igrama u Ateni, u četvrtak, 26. kolovoza, održalasu se natjecanja u 16 sportova, a odličja su se dijelila u atletici,hokeju na travi, hrvanju, nogometu, skokovima u vodi, taekwondou,triatlonu i vaterpolu.
ATENA, 26. kolovoza (Hina) - Trinaestog natjecateljskog dana na XXVIII. olimpijskim igrama u Ateni, u četvrtak, 26. kolovoza, održala su se natjecanja u 16 sportova, a odličja su se dijelila u atletici, hokeju na travi, hrvanju, nogometu, skokovima u vodi, taekwondou, triatlonu i vaterpolu.

Američki atletičari osvojili su sve tri medalje u utrci na 200 metara na Olimpijskim igrama u Ateni. Zlato je pripalo Shawnu Crawford (19.79), drugi je bio Bernard Williams (20.01), dok je treće mjesto osvojio olimpijski pobjednik na 100 metara Justin Gatlin (20.03).

Najveći favorit za osvajanje zlata u atletskom dijelu programa, trkač na 400 metara s preponama iz Dominikanske Republike Felix Sanchez, napokon je osvojio i naslov olimpijskog pobjednika. Sanchez, aktualni svjetski prvak, posljednji je poraz doživio još u srpnju 2001. godine u Zagrebu, te je apsolutno zasluženo postao prvi olimpijski pobjednik iz Dominikanske Republike. Do zlata je Sanchez stigao u vremenu 47.63 sekundi, srebro je pripalo Jamajčaninu Dannyju McFarlaneu sa 48.11, a bronca Francuzu Namanu Keiti sa 48.26.

Natjecanje skakača udalj na Olimpijskim igrama u Ateni završilo je dvostrukom pobjedom Amerikanaca. Zlatno odličje osvojio je Dwight Phillips koji je već u prvoj seriji ostvario skok od 8.58 metara koji je ostao nedostižan za sve ostale konkurente, dok je srebro osvojio John Moffitt sa 8.47. Brončana medalja pripala je Španjolcu Joanu Linu Martinezu koji je preskočio 8.32 metara, centimetar više od četvrtoga Jamajčanina Jamesa Beckforda.

Novozelanđanin Hamish Carter osvojio je zlatnu medalju u triatlonu. U posljednjem kilometru utrke na 10 km prestigao je svog sunarodnjaka i aktualnog svjetskog prvaka Bevana Dochertya, koji je na kraju za pobjednikom zaostao za 7.87 sekundi. Carteru je ovo prva zlatna medalja s velikih natjecanja, nakon što je na svjetskim prvenstvima 1993. i 1997., bio brončani, odnosno srebrni. Broncu je osvojio Švicarac Sven Riederer, koji je zaostao za 25.53 sekundi za Carterom.

Južnokoreanac Jung Ji-hyun osvojio je zlatnu medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 60 kilograma. Koreanac je u finalnoj borbi pobijedio Kubanca Roberta Monzon 2:0. U susretu za broncu Bugar Armen Nazarian, koji je vlasnik zlatnih medalja iz Atlante i Sydneya, pobijedio je Rusa Alekseja Ševtsova 4:3. Nazarin je zlatnu medalju u Atlanti osvojio za Armeniju, a potom se preselio u Bugarsku.

U kategoriji do 74 kilograma slavio je Uzbekistanac Aleksandr Dokturišivili pobijedivši Finca Marka Yli-Hannukselu 4:1. Rus Varteres Samourgačev je osvojioo broncu pobijedivši Švicarca Reta Buchera 10:0.

U kategoriji do 96 kilograma slavio je egipatski hrvač Karam Ibrahim, koji je deklasirao Gruzijca Ramaza Nozadzea 12:1. U borbi za broncu Turčin Mehmet Ozal je porazio Iranca Masouda Hashemzadeha.

Prvoga dana natjecanja u tekvondou na Olimpijskim igrama u Ateni obje zlatne medalje osvojili su natjecatelji s Tajvana. U ženskoj konkurenciji do 49 kg olimpijskom pobjednicom postala je Chen Shih Hsin, dok je kod muškaraca u kategoriji do 58 kg najbolji bio Chu Mu Yen. Chen je u finalu svladala Kubanku Yanelis Yuliet Labradu Diaz sa 5-4, dok je Chu u muškom finalu nadvisio Meksikanca Ocsara Francisca Salazara Blanca sa 5-1. Brončane medalje osvojili su Yaowapa Boorapolchai iz Tajlanda, odnosno Tamer Bayoumi iz Egipta.

U finalnom susretu olimpijskog turnira nogometašica reprezentacija SAD je pobijedila Brazil nakon produžetka 2:1 (1:1, 1:0). Pogotke za SAD postigle su Tarpley (39) i Wambach (112)), dok je strijelac za brazilsku ekipu bila Pretinha (73). Amerikanka je to drugo olimpijsko zlato. Prvo su osvojile 1996. godine u Atlanti, dok su prije četiri godine bile druge. susretu za treće mjesto njemačka ženska nogometna reprezentacija je pobijedila Švedsku 1:0 (1:0). Jedini pogodak za aktualne svjetske prvakinje postigla je Renate Lingor u 17. minuti.

Rus Andrej Mojsejev olimpijski je pobjednik u modernom petoboju. Mojsejev je u natjecanju koje se sastoji od streljaštva, mačevanja, plivanja, jahanja i trčanja sakupio 5480 bodova, srebrni Litvanac Andrejus Zadneprovskis sakupio je 5428, a brončani Čeh Libor Capalini 5392 bodova.

Vaterpolistice Italije osvojile su naslov olimpijskih pobjednica nakon što su u finalu nakon produžetaka svladale domaće Grkinje sa 10-9 (2-3, 3-3, 1-0, 1-1, 1-1, 2-1). Pobjednički pogodak postigla je centar Melanie Grego 2:04 minuta prije kraja produžetka. Amerikanke su u dvoboju za broncu pobijedile Australiju 6:5 (0:0, 4:0, 1:3, 1:2).

Kineskinja Guo Jingjing osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u skokovima u vodu s 3 metra. Svjetska prvakinja i srebrna iz Sydneya slavila je sa 633.15 bodova izborivši peto zlato za kineske skakače od dosadašnjih sedam disciplina. Drugo mjesto pripalo je njezinoj sunarodnjakinji Wu Minxia (612.00). Guo i Wu su osvojile zlato u sinkroniziranim skokovima s tri metra. Treća je bila Ruskinja Julia Pakhalina (610.62).

Hokejašice reprezentacije Njemačke osvojile su naslov olimpijskih pobjednica. U finalnom susretu Njemice su pobijedile Nizozemsku 2:1. Pogotke za njemačku ekipu postigle su Kühn (6) i Gude (20), dok je poraz Nizozemki ublažila Scheepstra (38). Ovom pobjedom njemačke hokejašice su osvojile prvu olimpijsku medalju u ovom sportu za svoju domovinu. U dvoboju za treće mjesto svjetske prvakinje Argentinke su bile bolje od Kine (1:0).

Rezultati četvrtfinala olimpijskog turnira rukometašica: Ukrajina - Španjolska 25-23 (12-9), Francuska - Mađarska 25-23 (10-13), Južna Koreja - Brazil 26-24 (16-9), Kina - Danska 28-32 (14-18). Parovi polufinala: Ukrajina - Danska, Francuska - Južna Koreja.

Rezultati četvrtfinala olimpijskog turnira košarkaša: Španjolska - SAD 94:102, Litva - Kina 95:75, Italija - Portoriko 83:70, Grčka - Argentina 64:69

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙