FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI RAZGOVORI PREDSTAVNIKA MOQTADE AL-SADRA I AJATOLAHA AL-SISTANIJA; UBIJENE 74 OSOBE, 376 RANJENIH

NAJAF, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predstavnici velikog ajatolaha Alijaal-Sistanija i radikalnog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra počeli su učetvrtak razgovore kojih je svrha "izbjeći uništenje svetoga gradaNajafa", izjavio je Sistanijev glasnogovornik Hamed Khaffaf.
NAJAF, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predstavnici velikog ajatolaha Alija al-Sistanija i radikalnog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra počeli su u četvrtak razgovore kojih je svrha "izbjeći uništenje svetoga grada Najafa", izjavio je Sistanijev glasnogovornik Hamed Khaffaf.

"Stupili smo u kontakt s Moqtadom Sadrom. Čekamo nadolazeće sate u nadi da ćemo uspjeti izbjeći uništenje grada", rekao je novinarima Khaffaf.

I Sadr i Sistani pozvali su svoje sljedbenike da krenu pješice u Najaf, a u međuvremenu je ajatolah Sistani rekao svojim sljedbenicima da čekaju na rubovima grada dok ne budu poznati rezultati pregovora.

No pristaše Sadra pokušali su u dva navrata silom ući Najaf, ušavši u sukob s iračkom Nacionalnom gardom, što je rezultiralo brojnim žrtvama.

Sistani je, nakon trotjednog boravka u Londonu iz zdravstvenih razloga, u Najaf stigao samo dan poslije povratka kako bi pokušao okončati krvave sukobe i vratiti mir.

Koliko je to nužno, pokazuju i najnoviji podaci o žrtvama napada u obližnjoj Kufi i sukoba na prilazima Najafu. Iračko ministarstvo zdravstva objavilo je da su u minobacačkim napadima na džamiju u Kufi i u krvavim sukobima na rubovima Najafa dosad poginule 74 osobe, a 376 ih je ranjeno.

"U bolnicu u Najafu stigla su su tijela 39 poginulih, a 255 ljudi je ranjeno, dok je u Kufi 25 mrtvih i 60 ranjenih", izjavio je jedan dužnosnik ministarstva. još dvije bolnice upućeno je ukupno 10 mrtvih i 61 ranjena osoba, dodao je.

"Ne možemo razlučiti koliko je osoba poginulo u granatiranju džamije, a koliko ih je ubijeno u sukobima", rekao je isti dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙