FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PANKRETIĆ: RAZMJENA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZABRINJAVAJUĆA

ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora zapoljoprivredu Božidar Pankretić ocijenio je u četvrtak"katastrofalnom, zabrinjavajućom i alarmantnom" vanjskotrgovinskurazmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Hrvatske sinozemstvom.
ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Božidar Pankretić ocijenio je u četvrtak "katastrofalnom, zabrinjavajućom i alarmantnom" vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Hrvatske s inozemstvom.

Deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Hrvatske s inozemstvom u prvih je šest mjeseci ove godine premašio razinu od 381 milijun američkih dolara, odnosno veći je nego deficit na tom području u cijeloj 2001. godini, kazao je Pankretić. Dodao je da je u prvoj polovici ove godine u Hrvatsku uvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 700 milijuna USD, odnosno 21 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno izvoz tih proizvoda smanjen je za 11,6 posto, na 322 milijuna USD.

Nastave li se takvi trendovi, procijenio je Pankretić, razlika između uvoza i izvoza ove će godine biti veća nego cijeli poljoprivredni proračun, odnosno veća od 2 milijarde kuna.

Stoga će se, najavio je, na idućoj sjednici Hrvatskog sabora zatražiti od Vlade da predloži mjere za poboljšanje vanjskotrgovinske bilance, a posebice za povećanje izvoza. Pankretić, naime, drži da je za ovakvo stanje vanjskotrgovinske bilance odgovorna ove Vlade, koja je dogovorila i potpisala Protokol 7 s Europskom komisijom o povećanju kvota za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU u Hrvatsku.

Među podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine Pankretić je izdvojio podatke o povećanju uvoza mesa i klaoničkih proizvoda za 6 milijuna dolara uz smanjenje uvoza živih životinja, što tumači kao pokazatelj da se uvozi sve više gotovih proizvoda, a sve manje stoke za tov, odnosno za domaće mesne proizvode.

Također, kazao je kako je uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i meda povećan za 10 milijuna USD, ističući kako samo uvoz jaja iznosi oko 2 milijuna USD iako je hrvatska proizvodnja jaja u suficitu.

Neshvatljivom Pankretić drži i činjenicu da je uvoz vina veći do izvoza iako je domaća proizvodnja iznad granica samodostatnosti, jednako kao i kod proizvodnje ribljih prerađevina i konzervi, gdje su izvoz i uvoz gotovo izjednačeni.

Takvo stanje, kazao je Pankretić, pogoršava i smanjenje poljoprivrednog proračuna te promjena u sustavu potpore poljoprivredno-prehrambenoj industriji, koje bi u ovom trenutno bile više nego potrebne, posebice za "popravljanje" izvoza.

Upitan za komentar traženja smjene ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Jakova Gele zbog nefunkcioniranja sustava obrane od tuče, Pankretić je kazao kako se i dok je bio ministar poljoprivrede susretao s tim problemom, ali on je rješavan iako je bilo pritisaka i iz DHMZ-a. Odgovorio je tek da je zakon na tom području jasan te da svatko tko radi na svoju ruku i protiv zakona mora snositi posljedice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙