FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JUGOSLAVENSKA KOŠARKAŠKA TRAGEDIJA

ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Među mnogim okrutnostima balkanskihratova ljubitelji košarke mogu ubrojiti i kraj velike jugoslavenskekošarkaške reprezentacije, piše rimski Il Manifesto povodomneuspješnog nastupa košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore naOlimpijskim igrama u Ateni.
ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Među mnogim okrutnostima balkanskih ratova ljubitelji košarke mogu ubrojiti i kraj velike jugoslavenske košarkaške reprezentacije, piše rimski Il Manifesto povodom neuspješnog nastupa košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama u Ateni.

"Ako je potrebno naći još jedan razlog više da se proklinje Papu i Njemačku, koji su prvi potpirivali secesionističke porive Hrvatske i Slovenije koji su se potom pretočili u okrutne balkanske ratove devedesetih i neizbježan raspad Jugoslavije, kao i za proklinjati Amerikance koji su krajem desetljeća dovršili posao razbijanja 'humanitarnim ratom' na Kosovu, taj se razlog potpuno jasno vidio u Ateni", smatra novinar lista Maurizio Matteuzi.

Nakon što je nestala Jugoslavija i "na njenom pepelu nastao beskonačan broj žestoko nacionalističkih državica nije se moglo očekivati ni da će se čudnovati 'plavi' dugo održati", nastavlja Matteuzi i dodaje kako se "samo na tren pričinilo da bi ta izvanredna momčad, stvorene od jedinstvene i ponosne mješavine Srba, Hrvata, Dalmatinaca, Slovenaca, Makedonaca, Bosanaca, mogla odoljeti najrazornijim političkim događajima".

"Ovo nije tehnička analiza jugoslavenske tragedije (u ovom slučaju košarkaške) već uzvik boli onih koji su vidjeli igru momčadi u kojoj su pod vodstvom Ace Nikolića igrali Krešimir Čosić, Dalipagići, Petrovići, Kukoči, sve do Danilovića", piše Matteuzi postavljajući na kraju pitanje i hoće li se do Europskog prvenstva 2005. godine i Crna Gora već odvojiti od "nevoljene" Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙