FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS najavio prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi

ZAGREB, 25. kolovoza 2004.(Hina) - Vodstvo Hrvatske socijalno-liberalnestranke (HSLS) najavilo je danas da će u saborsku raspravu poslatiprijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi, koje bi, procijenjeno je,trebale osigurati potpunu jasnoću poslova ugovorenih izravnompogodbom, dok se donese nov zakon, koji je najavila Vlada.
ZAGREB, 25. kolovoza 2004.(Hina) - Vodstvo Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) najavilo je danas da će u saborsku raspravu poslati prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi, koje bi, procijenjeno je, trebale osigurati potpunu jasnoću poslova ugovorenih izravnom pogodbom, dok se donese nov zakon, koji je najavila Vlada.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić objasnila je kako HSLS predlaže da nakanu o izravnoj pogodbi bilo kojeg posla vrjednijeg od zadane granice, koji bi stranke trebale utvrditi dogovorno, razmotri dotični saborski odbor, koji bi imao i pravo veta na takvo sklapanje poslova.

Sadašnje zakonodavstvo po kojem izravne pogodbe koje sklapa Vlada odobravaju vladina tijela u HSLS-u smatraju nelogičnom. "Ako već Vlada i Ministarstvo financija izdaju odobrenja za izravnu pogodbu lokalnim samoupravama, bilo bi shvatljivo da izravne pogodbe koje sklapa Vlada nadzire Hrvatski sabor", ocijenio je predsjednik stranke Ivan Čehok.

Zahtjeve za saborskom raspravom o već sklopljenim poslovima, što je do sada bila praksa, Čehok drži besmislenima, jer su poslovi već sklopljeni, pa rasprava o njima ne može ništa promijeniti.

Podsjetio je na nedavnu Vladinu namjeru da s američkim Bechtelom izravno pogodi izgradnju dionice autoceste Zagreb - Dubrovnik, od čega je Vlada naknadno odustala, te na kupnju nagibnih vlakova izravnom pogodbom u vrijeme bivše Vlade.

"Gradnja autocesta i kupnja nagibnih vlakova nisu nikakvi strateški prioriteti, jer neće gospodarski oporaviti državu, pa takve poslove ne treba zaključivati ni žurno ni izravno", ocijenio je Čehok.

HSLS-ove izmjene predviđaju i da se tvrtke koje ulaze u izravnu pogodbu s bilo kojom razinom vlasti ili državnom tvrtkom obveže da, uz prije propisanu dokumentaciju, dostave i potvrdu da nemaju nepodmirene obveze prema komitentima i radnicima.Tako bi se, smatraju u HSLS-u, izbjegla praksa da se poslovi izravno sklapaju s tvrtkama koje mjesecima ne isplaćuju plaće, naglasila je Adlešić.

Istaknula je kako su u HSLS-u svjesni da će Vlada izraditi nov ili znatno promijenjen zakon o javnoj nabavi, ali je stranke pozvala na konsenzus o HSLS-ovu prijedlogu, kako bi se premostilo vrijeme dok se donese novi zakon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙