FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KALMETA: DOSAD NAJBOLJA TURISTIČKA SEZONA

RAB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta ustvrdio je danas U Rabu na sjednici VladinaPovjerenstva za praćenje turističke sezone u Rabu da je ova sezona posvim pokazateljima najbolja nakon osamostaljenja Republike Hrvatske.
RAB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ustvrdio je danas U Rabu na sjednici Vladina Povjerenstva za praćenje turističke sezone u Rabu da je ova sezona po svim pokazateljima najbolja nakon osamostaljenja Republike Hrvatske.

Kalmeta je iznio podatke po kojima je u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo 4,85 milijuna turista, što je pet posto više nego u istom razdoblju 2003., te ostvareno 24,66 milijuna noćenja ili jedan posto više nego 2003. Kazao je da je to postignuto unatoč objektivno nenaklonjenoj sezoni, od vremenskih prilika, velikih športskih natjecanja do recesije u emitivnim zemljama. Ustvrdio je da je Hrvatska dobila bitku s konkurentima na Sredozemlju a da nije spustila razinu cijena te da se iskazala kao sigurna i organizirana zemlja.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je da takav turistički promet polako preopterećuje obalu i otoke. Rekao je da je Vlada vrlo dobro obavila pripreme i provedbu turističke sezone te da je u tome trebaju slijediti jedinice lokalne samouprave, tako da osnuju povjerenstva kako bi izbjegle predsezonske grješke, poput nedovršenih građevnih radova ili neuređenih kupališta.

Na sjednici je istaknuto kako je povećan turistički promet pozitivno djelovao i na tvrtke koje izravno ili neizravno žive od turizma.

"Jadrolinija" je ove godine povećala broj putnika za sedam i vozila za šest posto, Croatia Airlines je prevezla osam posto više putnika, a znatno je povećan promet autocestama i željeznicom.

Istodobno u lipnju i srpnju je broj kažnjivih djela 3,5 posto bio manji nego u istom razdoblju 2003., a broj remećenja javnog reda i mira za 10 posto.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da će se pozitivan učinak ove sezone osjetiti i u državnom proračunu, navevši da se u kolovozu očekuje 12 do 15 posto više proračunskog prihoda nego u lanjskom kolovozu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙