FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA U BRODSKOSTUPNIČKOJ I ORIOVAČKOJ OPĆINI

SLAVONSKI BROD, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Brodsko-posavski župan MatoDorić proglasio je danas elementarnu nepogodu u općinama BrodskiStupnik i Oriovac, gdje je olujno nevrijeme praćeno tučom u subotunanijelo velike štete na poljoprivrednim kulturama.
SLAVONSKI BROD, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Brodsko-posavski župan Mato Dorić proglasio je danas elementarnu nepogodu u općinama Brodski Stupnik i Oriovac, gdje je olujno nevrijeme praćeno tučom u subotu nanijelo velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Tuča je po prvim procjenama najviše oštetila vinograde i voćnjake, ali i vrtove i gospodarske zgrade, no pravi će se razmjeri štete znatikad županijska povjerenstva procijene štete. Suvlasnik tvrtke "Tijas" koja gospodari s 43 hektara vinograda u Brodskom Stupniku Antun Vinković procjenio je kako su kod njega štete od 70 do sto posto.

Zbog visoke premije vinograde je osigurao na polovičnu vrijednost očekivana uroda, ali to mu je, kako je rekao, mala utjeha jer će posljedice osjećati godinama.

"Oporavljamo se deset godina - od kada smo počeli sa zakupom - a ove godine smo trebali čvršće stati na noge, početi raditi vlastitim novcem, no sada je sve otišlo u vodu, pa ponovno moramo početi iznova ako to uopće budemo mogli financirati", kazao je.

Vinar Vinković zato kaže da bi osim osiguranja spremno sufinancirao i protugradnu obranu kao oblik zaštite.

Županijski dužnosnici zadnje dvije godine traže potpunu uspostavu obrane od tuče, uključivo i uporabu protugradnih raketa, i zahtijevaju da se utvrdi odgovornost jer se Zakon o obrani od tuče ove sezone nije poštivao.

Inače, od svibnja ove godine župan Dorić je šest puta proglašavao elemenatarnu nepogodu izazvanu tučom. Štete su do sada procijenjene na oko 12 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare u Brodskom Stupniku i županijski ogranak Hrvatske seljačke stranke zatražio je od Ministarstva poljoprivrede da se utvrdi odgovornost zbog nepoštivanja Zakona o obrani od tuče i neuporabe protugradnih raketa, ali i primjerenu naknadu oštećenim proizvođačima - dvadeset posto od procijenjenih šteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙