FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KINA OBILJEŽILA 100. GODIŠNJICU ROĐENJA DENGA XIAOPINGA

PEKING, 22. kolovoza 2004. (Hina/AFP/AP) - Kina je u nedjeljuobilježila 100. godišnjicu rođenja Denga Xiaopinga, zaslužnog zagospodarske reforme i modernizaciju zemlje 70-ih godina 20. stoljeća.
PEKING, 22. kolovoza 2004. (Hina/AFP/AP) - Kina je u nedjelju obilježila 100. godišnjicu rođenja Denga Xiaopinga, zaslužnog za gospodarske reforme i modernizaciju zemlje 70-ih godina 20. stoljeća.

Na svečanosti u Narodnom kongresu (parlament), kineski predsjednik Hu Jintao prisjetio se Denga Xiaopinga kao "glavnog arhitekta" reformi kineskog tržišta, ali i državnika kojemu su interesi naroda uvijek bili prioritet.

U govoru često prekidanom pljeskom, koji je uživo prenosila i kineska televizija, kineski predsjednik nije zaboravio spomenuti i represivnu stranu Deng Xiaopingove vladavine, odnosno krvavo gušenje prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenu 1989. koje je on osobno odobrio, a prigodu je iskoristio i za još jedno upozorenje tajvanskim borcima za neovisnost.

"Suočivši se kasnih 80-ih i ranih 90-ih s političkim potresima kod kuće i u inozemstvu, Deng Xiaoping je... hrabro podržao Partiju i vladu", rekao je Hu Jintao. Time je Partiji i naciji omogućio da "izdrži teške testove i obrani ispravni put socijalizma kineskog tipa", rekao je.

Rođen u Guanganu, na siromašnom sjeverozapadu Sečuana, Deng Xiaoping je 1978. pokrenuo kineske gospodarske reforme, otvorivši zemlju, uglavnom obalna područja, privatnom sektoru i stranim ulaganjima, čime je Kinu pretvorio u globalnu gospodarsku silu.

Denga Xiaopinga su se prisjetili i mediji. U povodu njegova 100. rođendana, državne novine prepune su njegovih fotografija i priča o njegovu javnom i privatnom životu.

Deng Xiaoping umro je u veljači 1997., u 92. godini života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙