FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR: POČELA KONFERENCIJA NESVRSTANIH KOJI TRAŽE GLAS U BORBI PROTIV TERORIZMA

DURBAN, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Zemlje u razvoju otvorile su uutorak u južnoafričkom gradu Durbanu godišnji ministarski sastanakpozivom Ujedinjenim narodima i moćnim zemljama da uvažavaju njihovomišljenje u borbi protiv terorizma i pronalaženju rješenja zabliskoistočni sukob.
DURBAN, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Zemlje u razvoju otvorile su u utorak u južnoafričkom gradu Durbanu godišnji ministarski sastanak pozivom Ujedinjenim narodima i moćnim zemljama da uvažavaju njihovo mišljenje u borbi protiv terorizma i pronalaženju rješenja za bliskoistočni sukob.

Ministri 115 zemlja Pokreta nesvrstanih okupili su se na 14. konferenciji kako bi raspravljali o američkom ratu protiv terorizma, stanju u Iraku, izraelskopalestinskom sukobu i građanskim ratovima u Sudanu i Burundiju, a među njima je i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul na čelu izaslanstva Republike Hrvatske koja ima status promatrača.

"Razgovarat ćemo o konkretnim koracima koje treba učiniti da zemlje u razvoju ne budu marginalizirane i da se njihov glas čuje u pitanjima od svjetskog značaja", rekao je dužnosnik južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova Ayanda Ntsaluba, a prenosi agencija Reuters.

Ntsaluba je istaknuo da se nesvrstani zauzimaju za širi međunarodni pristup tim problemima.

Pokret nesvrstanih osnovan je 1961. godine na vrhuncu Hladnog rata i okuplja različite zemlje, od Južne Afrike i Indonezije do Hondurasa i Jemena. Pokret nastoji zadržati važnost uslijed političkih mijena suvremenog svijeta i sve dominantnijeg položaja Sjedinjenih Država kao jedine globalne supersile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙