FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KLIMATSKE PROMJENE U EUROPI ZBOG GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA

KOPENHAGEN, 19. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Globalno zagrijavanje uEuropi mnogo je brže od prosječnog diljem svijeta, a klimatskepromjene vjerojatno će povećati učestalost poplava, stoji u izvješćupod nazivom "Utjecaj klimatskih promjena u Europi: Ocjena na temeljupokazatelja".
KOPENHAGEN, 19. kolovoza 2004. (Hina/Dpa) - Globalno zagrijavanje u Europi mnogo je brže od prosječnog diljem svijeta, a klimatske promjene vjerojatno će povećati učestalost poplava, stoji u izvješću pod nazivom "Utjecaj klimatskih promjena u Europi: Ocjena na temelju pokazatelja".

To izvješće objavila je Europska agencija za zaštitu okoliša, a u njemu se ističe da oluje, poplave i suše koje su se dogodile u proteklih nekoliko godina mogu biti pripisane globalnim klimatskim promjenama. Globalno zagrijavanje također povećava šanse od iznenadnih poplava, posebno opasnih za ljude.

Velike poplave u 11 europskih država koje su se dogodile u kolovozu 2002. odnijele su oko 80 ljudskih života, pogodile 600.000 ljudi te uzrokovale ekonomske štete od najmanje 15 milijardi dolara, stoji u izvješću. Toplotni udar prošloga ljeta u zapadnoj i južnoj Europi stajao je života mnoge starije i bolesne ljude, te oštetio poljoprivredne usjeve u mnogim južnim europskim zemljama.

"Ovo izvješće na jednom mjestu izlaže niz činjenica da se klimatske promjene već događaju te da imaju širok utjecaj", izjavila je Jacqueline McGlade, čelnica Agencije. "Europa mora nastaviti predvoditi naporima diljem svijeta za smanjivanjem emisija plinova koji izazivaju efekt staklenika".

U izvješću se tvrdi da neosporne činjenice ukazuju da je globalno zagrijavanje u proteklih više od 50 godina u velikoj mjeri uzrokovano ljudskim aktivnostima, posebno emisijom spomenutih plinova, poput ugljičnog dioksida koji se oslobađa kod sagorijevanja fosilnih goriva.

U nastojanju da se smanji globalno zagrijavanje, Kyoto Protokol treba stupiti na snagu, kaže se u tom izvješću. Mnoge industrijski razvijene zemlje obvezale su se smanjiti svoje emisije šest plinova koji uzrokuju efekt staklenika za pet posto između 1990. i 2012. Taj sporazum, nastao 1997., mora još ratificirati Rusija, dok je SAD odbacio njegovo potpisivanje.

Poljoprivreda je jedan od sektora koji će vjerojatno biti pogođen vlažnijim uvjetima u sjevernoj Europi i sušnijim uvjetima na jugu, tvrdi se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙