FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI:POZNATI OLIMPIJCI KOJI SU PRIZNALI DA SU HOMOSEKSUALCI

ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Mnogi sportaši, koji susudjelovali na Olimpijskim igrama, tek su nakon završetka karijerepriznali da su homoseksualci, a jedan od rijetkih koji se to usudioreći kao aktivni sportaš je američki jahač i trostruki osvajačbrončanih olimpijskih odličja Robert Dover.
ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Mnogi sportaši, koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama, tek su nakon završetka karijere priznali da su homoseksualci, a jedan od rijetkih koji se to usudio reći kao aktivni sportaš je američki jahač i trostruki osvajač brončanih olimpijskih odličja Robert Dover.

Dover je šest puta sudjelovao u Olimpijskim igrama i uglavnom je šutio o svojoj seksualnoj orijentaciji do 1988. kada je upoznao svog sadašnjeg partnera, također jahača, Roberta Rossa.

On smatra da ima još puno sportaša koji se boje priznati da su homoseksualci iz raznih razloga, a najviše zbog srama, obitelji, prijatelja i trenera.

"Moramo nastaviti pokazivati svijetu da smo kao i ostali ljudi, da živimo svoj život i trudimo se najbolje što možemo da učinimo ponosnima našu zemlju i obitelji", kaže Dover.

Kanadski plivač Mark Tewksbury priznao je da je homoseksualac šest godina nakon što je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine osvojio zlatnu medalju u leđnom plivanju smatra da je Dover sretan da se natječe u sportu koji prihvaća homoseksualce.

" U plivanju, kao i mnogim drugim olimpijskim sportovima je drukčije. Mene je bilo strah da ću dobiti batina, da me moj trener više neće trenirati, da će me suigrači odbaciti", kazao je Tewksbury.

Amerikanka Holly Metclaf (46), koja je na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. osvojila zlatno odličje u veslanju, danas živi u okolici Bostaona s četverogodišnjom kćerkom i svojom dugogodišnjom partnericom s kojom, sada kada je država Massachusetts donijela zakon o priznaju istospolnih brakova, namjerava ozakoniti vezu.

Sportašima homoseksualcima, koji su priznali svoju seksualnu orijentaciju po završetku karijere, priključio se po mnogima najbolji sportaš u skokovima u vodu i nositelj čeriri zlatna odličja s Igara u Los Angelesu 1984, i Seulu 1988. Amerikanac Greg Louganis koji se tek 1994. deklarirao kao homoseksualac kada je i priznao da je HIV pozitivan.

Američki desetobojac Tom Waddell, koji se natjecao na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku, utemeljio je Igre homoseksualaca 1981., a od AIDS-a je umro 1987.

I poznati britanski klizač John Curry, koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku 1976. osvojio zlatnu medalju u umjetničkom klizanju, umro je 1994. od bolesti povezane s AIDS-om.

Od poznatijih sportaša, koji su natjecali na Igrama homoseksualaca je i poznati američki plivač Bruce Hayes, koji je dobio zlatnu medalju za štafetu 4X200 slobodno na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu, a kasnije je postavio svjetske rekorde na Igrama homoseksualaca.

Istospolne veze nisu rijekost ni kod sportašica, a Norvežanka Mia Hundvin i Dankinja Camilla Andersen, koje su za svoje reprezentacije nastupile na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000., bile su zakonito vjenčane u Danskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙