FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI MARINCI ZAUZELI SREDIŠTE NAJAFA

NAJAF, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Američki marinci uz podrškuzrakoplova pokrenuli su u četvrtak veliku ofenzivu radi suzbijanjapobune šijitske milicije u iračkom svetom gradu Najafu i zauzelipodručje oko šijitskoga hrama, ali ne napadaju džamiju svetu šijitimadiljem svijeta, izjavio je jedan američki general.
NAJAF, 12. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Američki marinci uz podršku zrakoplova pokrenuli su u četvrtak veliku ofenzivu radi suzbijanja pobune šijitske milicije u iračkom svetom gradu Najafu i zauzeli područje oko šijitskoga hrama, ali ne napadaju džamiju svetu šijitima diljem svijeta, izjavio je jedan američki general.

"Operacija čišćenja koju provode iračke snage sigurnosti i multinacionalne snage u Kufi i Najafu odnosi se na neka područja u tim gradovima, ali ne na džamiju Imama Alija niti na džamiju u Kufi", kaže se u priopćenju brigadnoga generala Erva Lessela, glavnoga glasnogovornika američke vojske u Iraku.

Iz područja oko džamije Imama Alija u središtu Najafa bježe tisuće civila, kažu očevici.

Američki vojnici iz svojih vozila čitaju ovu poruku na arapskome: "Stanovnici Najafa, koalicijske snage čiste grad od vojske Mehdija." Šijitska milicija vjerna radikalnom iračkom vođi Moqtadi al-Sadru objavila je kako se neće predati.

Američki tenkovi blokirali su sve ceste koje vode prema džamiji.

Prema izjavama očevidaca, u znak prosvjeda protiv američkoga napada na Najaf tisuće šijita izašle izašle su na ulice glavnoga grada Bagdada i lučkoga grada Basre na jugu zemlje.

"Neka živi Sadr! Amerika i Allawi su nevjernici", izvikuju tisuće prosvjednika u Basri.

U bagdadskoj šijitskoj četvrti Kadhimiyahu počeli su slični prosvjedi čim se pročula vijest o američkoj ofenzivi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙