FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"JEDAN DAN BEZ MEKSIKANACA", KOMEDIJA O ODNOSU 'GRINGOSA' PREMA HISPANOAMERIKANCIMA

CIUDAD DE MEXICO, 8. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Dugometražni film"Jedan dan bez Meksikanaca" Sergioa Araua duhovita je priča oKaliforniji koja se jednoga dana probudila i otkrila nestanak svihnjezinih 12 milijuna hispanoamerikanaca - od vrtlara dovodoinstalatera, od znanstvenika do umjetnika.
CIUDAD DE MEXICO, 8. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Dugometražni film "Jedan dan bez Meksikanaca" Sergioa Araua duhovita je priča o Kaliforniji koja se jednoga dana probudila i otkrila nestanak svih njezinih 12 milijuna hispanoamerikanaca - od vrtlara do vodoinstalatera, od znanstvenika do umjetnika.

U 90-tak minuta, Sergio Arau (52), (sin slavnog meksičkog režisera Alfosa Araua) pokazuje Kaliforniju totalno izbezumljenu. Bejzbolske su lige izgubile svoje najbolje igrače, nestale su dadilje koje čuvaju djecu, smeće se gomila na pločniku jer ga nema tko odvesti, a nema niti tko ispeći "burritos" (meksičko jelo), niti ubrati naranče na plantažama.

S naslovnica časopisa nestali su i glumci Salma Hayek i Benicio del Toro.

Kalifornijci doslovce plaču za svojim "hispancima", koje oni, da se ne zamaraju, sve redom nazivaju "Meksikanci" i počinju razmišljati koliko malo znaju o toj etničkoj skupini.

Povratak "latinosa" postaje prioritet za državu Kaliforniju te izaziva scene na rubu fantastike poput one u kojoj pogranične straže kricima radosti dočekuju prve ilegalne imigrante.

Za mnoge gledatelje na premijeri filma u glavnome gradu Meksika ta je scena bila posebno bolna jer su pogranične ophodnje nedavno najavile da će ilegalne imigrante rastjerivati metcima s iritirajućim plinom.

Na 300.000 Meksikanaca koji svake godine pokušaju prijeći meksičko-američku granicu dugu 3.000 kilometara, njih 200 umire u pustinji ili utopljeno u vodama Rio Brava.

Između 3 i 5 milijuna Meksikanaca boravi ilegalno u Sjedinjenim Državama.

Arau, koji je došao na zamisao o snimanju komedije na tu temu po dolasku u Los Angeles prije 12 godina, vjeruje da je humor sjajan način da se ljudi opuste, ali priznaje da je filmom želio senzibilizirati Amerikance kako bi im uputio političku i socijalnu poruku.

Film je "krik koji pokazuje da mi želimo biti vidljivi i priznati", ističe režiser i tvrdi da je i sam iskusio što znači biti diskriminiran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙