FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PETAK, 6. KOLOVOZA

ZAGREB, 6. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 6. kolovoza.
ZAGREB, 6. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 6. kolovoza.

SOFIJA - Hrvatski premijer Ivo Sanader boravi u službenom posjetu Bugarskoj. Sanader bi se dopodne trebao sastati s bugarskim premijerom Simeonom Sakskoburgotskim. Dvojica čelnika trebala bi razgovarati o euroatlantskim integracijama, stanju u regiji i bilateralnim odnosima. Nakon susreta s bugarskim premijerom, premijer Sanader otvorit će izložbu Hrvatskog državnog arhiva u Državnom arhivu u Sofiji.

SLOVENIJA - Održat će se sastanak supredsjedatelja međudržavnoga povjerenstva za malogranični promet i suradnju (SOPS) Olge Kresović Rogulje i Aleksandra Geržina na kojem će se razgovarati o svim aspektima plovidbe u Savudrijskoj vali. Kako je priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, cilj je sastanka uskladiti rješenje kojim bi se produžilo važenje tzv. ribarskog kodeksa u prostoru između Lovrečice na hrvatskoj i Ankarana na slovenskoj strani. On se odnosi na gospodarski ribolov u malograničnom prostoru, a takvim je kodeksom prije dvije godine izbjegnut problem incidentnih situacija zbog nepostojanja sporazuma o granici na moru, a podržali su ga tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan. Slovenska strana očekuje da ribolovni kodeks počne važiti već od petka. Hrvatska je u četvrtak primila slovensku notu koja je odgovor na hrvatsku notu uručenu u utorak u Zagrebu otpravniku poslova slovenskoga veleposlanstva u kojoj se skretala pozornost na učestale povrede državne granice na moru.

HIROŠIMA - Obilježava se 59. godišnjica otkad je Amerika bacanjem prve atomske bombe na japanski grad Hirošimu natjerala Japan da kapitulira u Drugom svjetskom ratu. Od bombe je poginulo više od 65 tisuća ljudi, a ranjeno je sedamdeset tisuća. Tri dana poslije izveden je drugi napad na grad Nagasaki na otoku Kjušuu i tada je poginulo oko četrdeset tisuća ljudi. Nakon tih dvaju napada japanski car Hirohito 14. kolovoza 1945. naredio vojnom vrhu da prihvati primirje dogovoreno na konferenciji u njemačkome gradu Potsdamu dva tjedna ranije. Kapitulacijom Japana 2. rujna je završio Drugi svjetski rat.

ISMAILIA - Izrael će u petak otvoriti granični prijelaz Rafah na granici s Egiptom, 19 dana nakon zatvaranja granice, kako bi se Palestinci koji su se ondje zatekli mogli vratiti kući.

IGALIKU (Grenland) - Američki državni tajnik Colin Powell u posjetu Grenlandu gdje će potpisati nekoliko sporazuma, među ostalima i o modernizaciji američke vojne baze Thulea.

Dežurni urednici:

Noć: Domagoj Janković

Prije podne: Maša Taušan

Poslije podne: Darko Vlahović

Navečer: Renata Tomašević

telefon: 385 1 4808 645

fax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙