FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NITI NAKON 60 GODINA NIJE POZNATO TKO JE ODAO ANNU FRANK

DEN HAAG, 3. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Točno 4. kolovoza 1944. godinežidovska djevojčica Anna Frank, koja je dvije prethodne godine živjelaskrivajući na jednom amsterdamskom tavanu, prokazana je nacistima iodvedena u koncentracijski logor, a niti 60 godina poslije nije poznatidentitet osobe koja ju je odala.
DEN HAAG, 3. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Točno 4. kolovoza 1944. godine židovska djevojčica Anna Frank, koja je dvije prethodne godine živjela skrivajući na jednom amsterdamskom tavanu, prokazana je nacistima i odvedena u koncentracijski logor, a niti 60 godina poslije nije poznat identitet osobe koja ju je odala.

Nacistički časnik Joseph Silberbauer i trojica nizozemskih kolaboratora provalili su toga dana u Prinsengracht 263, adresu stana smještenog u aneksu trgovine Annina oca Otta u kojom se skrivala Annina obitelj i još četvero židova.

Sam Silberbauer je tvrdio da nije znao tko je izdao Annu Frank koja je preminula u ožujku 1945. u logoru Bergen Belsen. Ista sudbina je zadesila i njezinu majku i sestru, dok je otac preživio i osnovao Zakladu Anne Frank.

Usprkos tome što je prohujalo tako mnogo godina, ljudi žele pronaći krivce i znati tko je obitelj otjerao u smrt. Direktor spomenute zaklade Hans Westra navodi troje glavnih osumnjičenih: zaposlenik u očevoj trgovini Wim van Maaren, kućna pomoćnica Lena Hartog-Van Bladeren i Anthon "Tony" Ahlers, pristaša nizozemske pronacističke stranke NSB. Potonji se kretao u kriminalnom miljeu i poznato je da je ucjenjivao Otta Franka.

Britanska povjesničarka Carol Anne Lee, autorica biografije Otta Franka, vjeruje da je krivac Anthon, dok austrijska spisateljica Melissa Muller tvrdi da se radi o Leni Hartog-Van Bladeren. Ona je, tvrdi Muller, prokazala obitelj Frank iz straha da i sama ne strada zbog pomoći židovima.

Wim Van Maaren je godinama nakon rata smatran glavnim krivcem, no to nikada nije dokazano, a on nije prestajao tvrditi da je nevin.

Istraga Nizozemskog instituta za ratnu dokumentaciju je 2003. zaključila da će biti gotovo nemoguće saznati tko je izdao obitelj Anne Frank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙