FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKI ROMI NA KOMEMORACIJI U AUSCHWITZU

VARŠAVA, 2. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Oko 500 predstavnika romskihudruga iz cijele Europe okupilo se u ponedjeljak na mjestu nekadašnjegkoncentracijskog logora Auschwitz obilježavajući 60-godišnjiculikvidacije takozvanog "ciganskog logora" kako su ga nazivalinacisti.
VARŠAVA, 2. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Oko 500 predstavnika romskih udruga iz cijele Europe okupilo se u ponedjeljak na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora Auschwitz obilježavajući 60-godišnjicu likvidacije takozvanog "ciganskog logora" kako su ga nazivali nacisti.

"Izuzetno je važno da oni koji posjećuju ta mjesta dobiju više informacija o tisućama ubijenih Roma", rekao je vođa poljske romske udruge Roman Kwiatkowski, prenosi poljska agencija PAP.

Zamjenica poljskog premijera Izabela Jaruga-Nowacka i čelnici romskih udruga odali su cvijećem, svijećama i minutom šutnje počast žrtvama krematorija V u logoru u kojemu je prije 60 godina plinom usmrćeno 3.000 romskih muškaraca, žena i djece.

Smatra se da su u razdoblju od 1939. do 1944. nacisti ubili oko pola milijuna Roma. Od 23.000 Roma odvedenih u Auschwitz-Birkenau od 1941. do 1944. preživjelo je samo njih 2.000.

U tom najvećem nacističkom logoru ubijeno je oko 1,5 milijuna ljudi, uglavnom Židova.

Većina romskih zatvorenika umrla je od gladi, no poglavito su djeca pala žrtvama pseudo-medicinskih eksperimenata zloglasnog doktora Josefa Mengela.

Procjenjuje se da danas u Europi živi oko 8 milijuna Roma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙