FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP OBJAVIO POZIV ZA PRODAJU 52,21 POSTO DIONICA BELJA

ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizacijuobjavio je javni poziv za prodaju 52,21 posto dionica poljoprivrednogkombinata Belje iz Darde za jednu kunu, ali uz obvezu ulaganja od 250milijuna kuna u iduće dvije godine, zadržavanje sadašnjeg brojazaposlenih najmanje jednu godinu, ponudu programa ulaganja, kao i petogodišnjeg poslovnog plana.
ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je javni poziv za prodaju 52,21 posto dionica poljoprivrednog kombinata Belje iz Darde za jednu kunu, ali uz obvezu ulaganja od 250 milijuna kuna u iduće dvije godine, zadržavanje sadašnjeg broja zaposlenih najmanje jednu godinu, ponudu programa ulaganja, kao i petogodišnjeg poslovnog plana.

Rok za podnošenje ponuda za kupnju većinskog udjela u Belju je 16. kolovoza ove godine, do 14 sati.

HFP je javni poziv za prodaju dionica Belja objavio na svojim Internet stranicama, te u Vjesniku od subote, 31. srpnja.

Javni poziv za prodaju 52,21 posto dionica Belja HFP je objavio temeljem odluke Vlade od 15. srpnja.

Privatizacija Belja u posljednje je vrijeme bila predmet niza razgovora i prijepora, posebice nakon što je predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić najavio da taj koncern najvjerojatnije neće podnijeti ponudu za Belje "jer ih neke lokalne strukture vlasti ne bi prijateljski prihvatile".

U prijeporima oko samog natječaja i to je izazvalo reakcije predstavnika lokalne vlasti, sindikata, podnošenje, pa povlačenja ostavki čelnih ljudi Belja, niza sastanaka i razgovora, od kojih je posljednji jučerašnji sastanak čelnika Belja, Hrvatske udruge sindikata (HUS) i predstavnika lokalne vlasti.

Nakon tog sastanka predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je da će natječaj biti "jedan je od najkvalitetnijih natječaja vezanih za privatizaciju jer su u njemu postignuti dogovori svih strana".

Glavaš je kazao i kako natječaj podrazumijeva da država u iduće tri godine ima 25 posto dionica, da onaj tko uđe u Belje morati uložiti 250 milijuna kuna i jamčiti radna mjesta svih zaposlenih, a da država otpisuje dug od 170 milijuna kuna.

Prema objavljenom javnom pozivu država prodaje 2.879.663 dionica Belja, ili 52,21 posto temeljnog kapitala.

Taj se udio prodaje po cijeni od jedne kune, a natječajem su precizirani obvezni uvjeti za ponuditelje.

Tako se ponuditelji obvezuju na da u Belje, kroz dokapitalizaciju, ulože minimalno 250 milijuna kuna, u iduće dvije godine.

Potencijalni kupac i natječajem se obvezuje da zadrži zatečenih, više od 2.000 radnika u idućih godinu dana, i/ili preuzme obvezu provođenja programa zbrinjavanja eventualnog viška sukladno Kolektivnom ugovoru i hrvatskim propisima. Mora ponuditi "Program ulaganja" (tehnička struktura ulaganja i dinamika izvršenja, iznos potrebnih sredstava, izvori financiranja i način ulaganja, uvođenje novih usluga, itd.), te "Poslovni plan" za narednih pet godina.

Natječaj precizira i uvjete podmirenja obveza prema državnim vjerovnicima, odnosno otpis tih obveza.

Naime, za te je obveze predviđen diskont od 99,99 posto za jednokratnu uplatu u roku mjesec dana.

Obveze Belja prema državnim vjerovnicima iznosile su krajem lipnja 156 milijuna kuna, a uvećano za ugovorne i zakonske kamate na koje će se obračunavati diskont ne smije preći iznos od 170 milijuna kuna.

Javni poziv predviđa i obvezu ponuditelja da u cijelosti preuzme podmirenje svih ostalih postojećih obveza Belja prema državnim i drugim vjerovnicima, uključujući i sve obveze nastale u razdoblju do sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, kao i sve ugovorne i zakonske kamate na te obveze.

Ponuditelj treba ponuditi i bankarske garancije prvoklasne banke, kao zamjenska jamstva za obveze Belja koje su pokrivene državnim jamstvima ili preuzeti obvezu podmirenja svih obveza koje su pokrivene državnim jamstvima, u cijelosti u roku od mjesec dana od sklapanja Ugovora o prodaji s Fondom.

Javni poziv također predviđa obvezu ponuditeljima da u idućih godinu dana neće prodati ni opteretiti nekretnine i dionice Belja bez prethodne suglasnosti države. Za izvršenje svih tih obveza ponuditelji trebaju dati i odgovarajuće instrumente osiguranja.

Prema natječaju, ponuditelji kupnjom Ponudbene dokumentacije mogu od Fonda zatražiti ovlaštenje za provedbu "due diligence", odnosno dubinskog snimanja Belja.

Temeljni kapital Belja je 551,5 milijuna kuna, broj izdanih dionica je 5.515.487 dionica, nominale sto kuna.

Krajem prošle godine ukupna aktiva Belja premašivala je milijardu kuna, a ukupne obveze iznosile su 415,43 milijuna kuna. Prošle je godine kombinat iz Darde ostvario ukupni prihod od 447,2 milijuna kuna.

Poljoprivredni kombinat Belje trenutno ima 2.166 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 267 na određeno vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙