FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JOHN KERRY PRIHVATIO NOMINACIJU ZA PREDSJEDNIKA

WASHINGTON/BOSTON, 30. srpnja 2004. (Hina) - Senator John Kerryprihvatio je u četvrtak demokratsku nominaciju za američkogpredsjednika i obećao jačanje američkih vojnih snaga i uporabu vojnesile ako bi morao zaštiti SAD, ali je naglašavajući razliku spram svogprotivnika predsjednika Georgea W. Busha rekao da bi u rat krenuo samouz dostatno opravdanje.
WASHINGTON/BOSTON, 30. srpnja 2004. (Hina) - Senator John Kerry prihvatio je u četvrtak demokratsku nominaciju za američkog predsjednika i obećao jačanje američkih vojnih snaga i uporabu vojne sile ako bi morao zaštiti SAD, ali je naglašavajući razliku spram svog protivnika predsjednika Georgea W. Busha rekao da bi u rat krenuo samo uz dostatno opravdanje.

U televizijski prenošenom govoru završne večeri kongresa demokratske stranke Kerry je nastojao pobiti optužbe Bushovih republikanaca da je nedovoljno čvrst u pitanjima nacionalne sigurnosti istodobno odbacujući agresivnost i nedovoljnu promišljenost koju Bushu spočitavaju demokrati.

Kerry je kazao kako će obnoviti savezništvo Amerike sa svijetom, ali i da je spreman uzvratiti ukoliko zemlja bude napadnuta ne tražeći odobrenje izvana.

"Budite uvjereni: Ja nikada neću oklijevati upotrijebiti silu kada bude potrebno", rekao je on.

"Bilo kakav napad će naići na brz i pouzdan odgovor. Nikada neću dati bilo kojoj zemlji ili međunarodnoj instituciji pravo veta nad našom nacionalnom sigurnošću. I izgradit ću snažniju američku vojsku", rekao je Kerry obećavajuci da će kao predsjednik ojačati američku vojsku za 40.000 vojnika.

Nacionalna sigurnost u doba nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. postalo je glavno pitanje predsjendičkih izbora zakazanih za 2. studenoga, a Kerry nastoji uvjeriti Amerikance da će ih bolje zaštiti od terorizma nego Bush, dok istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da oni na tom području i dalje imaju više povjerenja u aktualnog predsjednika.

"Trebamo snažnu vojsku i trebamo predvoditi snažne saveze. I tada ćemo uvjereno i odlučno moći reći teroristima: Vi ćete izgubiti, a mi ćemo pobijediti", rekao je on u neubičajeno vatrenom govoru pobijajući rašireno uvjerenje o sebi kao mlakom i ukočenom govorniku.

Podsjećajuci na svoje ratno iskustvo iz Vijetnama Kerry je kazao kako je branio svoju zemlju kao mladić i da će je braniti kao predsjednik. Naglašavajući razliku spram predsjednika Busha koji je krenuo u rat u Iraku opravdavajući ga pogrešnim obavještajnim podacima o oružju masovnog uništavanja on je istaknuo važnost opravdanosti kretanja u rat.

"Kazati da postoji oružje masovnog uništavanja ne čini da je to doista tako", rekao je Kerry napadajući Busha.

"Ja ću biti vrhovni zapovjednik koji nas nikad neće zavesti u rat", obećao je Kerry.

Kerry je obećao da će "kao predsjednik, postavljati nepopustljiva pitanja i zahtijevati čvrste dokaze" sugerirajući da Bush nije učinio ni jedno ni drugo te da će reformirati obavještajni sustav "kako bi politika bila vođena činjenicama, a činjenice ne bi bile izvrtane politikom".

Istaknuo je kako će obnoviti nacionalnu tradiciju prema kojoj "Sjedinjene Države nikad ne idu u rat jer mi to želimo, u rat idemo samo jer moramo".

Senator Kerry je u listopadu 2002. glasovao da se Bushu daju ovlasti za uporabu vojne sile u rušenju Saddama Husseina, ali je glasovao protiv zakona kojim su se s 87 milijardi dolara financirale iračka i afganistanska operacija.

Kerryjev govor bio je vrhunac četverodnevnog kongresa demokratske stranke čiji je cilj bio predstaviti ga američkim biračima kao čovjeka koji je prošao rat i spreman je preuzeti obranu zemlje suočene s prijetnjom terorizma. Senator John Edwards u četvrtak je službeno nominiran za potpredsjednika.

Senator iz Massachusettsa kritizirao je Busha oko sigurnosti SAD-a rekavši kako ne bi trebalo dopustiti da 95 posto kontejnera ulazi u američke luke nepregledano niti ostaviti nuklearna i kemijska postrojenja bez dovoljne zaštite.

Napadajući Bushov pristup u borbi protiv terorizma Kerry je rekao da u ovim teškim danima postoji "pravi i krivi način da se bude jak". "Snaga je više od oštrih riječi", rekao je on.

Ankete pokazuju da je vanjska politika za skoro polovicu američkih birača bitno pitanje i kongres demokrata je četiri dana iskoristio da predstavi Busha kao opasnog čelnika, a Kerryja kao onoga koji će obnoviti američke odnose sa svijetom uzdrmane ratom u Iraku.

Kerryjev govor, često prekidan burnim pljeskom vjernih demokrata koji su za njim ponavljali da je "pomoć na putu", naglasio je bitna pitanja predizborne kampanje uključujuci rat u Iraku, borbu protiv terorizma i jačanje američke ekonomije u nastojanju da upozna sa svojim planovima upozna američke birače koji samo tri mjeseca pred izbore još ne poznaju dovoljno njegova stajališta.

Na kongresu je prikazan i kratki dokumentarni film u kojem je dan pregled Kerryjeva života i karijere. Film je bio pokušaj da se odbaci dojam rezerviranog i ukočenog političara koji Kerry ostavlja i pokazujući ga kao vojnika, oca i muža približi ga običnim Amerikancima.

Koliko će Kerry uspjeti uvjeriti Amerikance da je bolji izbor za Bijelu kuću od predsjednika Busha pokazat će kasnija istraživanja javnoga mišljenja. Stranački kongresi danima u središte pozornosti stavljaju kandidate i do sada su često osiguravali dvoznamenkast rast popularnosti. Predsjednik Bush će imati svoju šansu na kongresu republikanske stranke u New Yorku početkom rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙