FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER SE SASTAO S MALTEŠKIM PREDSJEDNIKOM I PREMIJEROM (ŠIRA VERZIJA)

ZAGREB/LA VALLETTA, 20. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski premijer IvoSanader sastao se u utorak u La Valletti s malteškim premijeromLawrenceom Gonzijem i predsjednikom Edwardom Fenechom Adamijem,priopćeno je iz hrvatske Vlade.
ZAGREB/LA VALLETTA, 20. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u utorak u La Valletti s malteškim premijerom Lawrenceom Gonzijem i predsjednikom Edwardom Fenechom Adamijem, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Sanader je s domaćinima razgovarao o iskustvima te najmanje članice Europske unije (EU) u pregovorima o pristupanju Uniji.

"Malta će biti na našoj strani u pregovorima i dati nam punu potporu", izjavio je Sanader Hrvatskom radiju.

"Iako je najmanja članica, Malta ima ravnopravan glas u EU, što je za nas vrlo važno", istaknuo je premijer Sanader.

Sanader i njegov malteški kolega Gonzi tijekom susreta su istaknuli obostrani interes za jačanje međusobnih odnosa, naročito onih gospodarskih. Dvojica su premijera odredila i ključne točke gospodarske suradnje, priopćeno je.

Hrvatska ima velike mogućnosti u davanju logističke potpore kroz prometno povezivanje Malte sa zemljama Europske unije kroz hrvatske luke koje su modernim autocestama povezane s europskim gradovima. Također, iskazan je interes i za veću prisutnost hrvatske prehrambene industrije te instaliranje elektroinstalacija i sklopova tvrtke Rade Končar, a velike mogućnosti suradnje postoje i na području turizma.

Hrvatska ima i imat će punu potporu Malte na putu prema Europskoj uniji, rekao je nakon susreta malteški premijer Gonzi, priopćeno je iz Vlade.

Sanader i malteški predsjednik Adami ocijenili su da su Hrvatska i Malta prijateljske mediteranske zemlje i da zajednička budućnost u EU otvara nove mogućnosti za povezivanje gospodarstava dviju zemalja.

Konkretni dogovori o jačanju gospodarske suradnje te izravnom povezivanju tvrtki uslijedit će već najesen, najavila su dvojica čelnika, priopćeno je.

U hrvatskom izaslanstvu je i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji se odvojeno sastao s malteškim kolegom Michaelom Frendom.

Glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić izjavio je za Hinu da su dvojica ministara razgovarala o suradnji Malte i Hrvatske i uređenju bilateralnih odnosa međudržavnim sporazumima i ugovorima.

Šefovi hrvatske i malteške diplomacije dogovorili su čvrstu suradnju na putu Hrvatske prema EU-u, pri čemu će Hrvatska, naglašeno je više puta, imati punu potporu Malte.

Konkretna potvrda te potpore je ponuda ministra Frendoa za školovanjem hrvatskih diplomata na cijenjenoj malteškoj Mediteranskoj akademiji, priopćeno je iz Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙