FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MARIHUANA SVE OPASNIJA JER JE KONZUMIRAJU SVE MLAĐI

WASHINGTON, 20. srpnja 2004. (Hina) - Američki dužnosnici odlučili supromijeniti svoje stajalište prema drogama i marihuanu uvrstiti uopasniju skupinu droga nakon što je utvrđeno da "trava" ima razornijeučinke u sve mlađih konzumenata.
WASHINGTON, 20. srpnja 2004. (Hina) - Američki dužnosnici odlučili su promijeniti svoje stajalište prema drogama i marihuanu uvrstiti u opasniju skupinu droga nakon što je utvrđeno da "trava" ima razornije učinke u sve mlađih konzumenata.

To nije više "blaga trava" iz 60-ih, upozoravaju stručnjaci i ističu, s obzirom da je sve više koriste djeca, da može biti opasnija čak i od kokaina i heroina. Dječja tijela i mozgovi, tvrde liječnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje, daleko su osjetljivija i ranjivija na učinke marihuane od odraslih osoba.

John Walters, iz Ureda Bijele kuće za kontrolu droga, ukazuje na podatak da je broj korisnika marihuane među djecom i tinejdžerima od 1992. godine porastao za 142 posto, i sada se marihuana počinje pušiti već s 13 godina.

Prema najnovijim istraživanjima, mozak posjeduje svoje vlastite molekule, kanabinoide, koje su po strukturi slične aktivnim sastojcima u marihuani i sudjeluju u nizu aktivnosti i emocija, od funkcioniranja oka do regulacije boli i tjeskobe, objašnjavaju stručnjaci.

Moždane stanice imaju receptore - molekularne ulaze - koje služe izričito zato da omoguće interakciju s kanabinoidima. Kanabinoidi u marihuani mogu lako upotrijebiti te ulaze u moždane stanice i stoga uzrokuju osjećaj da je osoba "na drugom nebu", te smanjuju osjećaj za bol.

Stručnjaci vjeruju da je dječji mozak u razvoju, koji tek uči kako reagirati na stimulanse, pod daleko jačim učinkom od marihuane nego što je to mozak odrasle osobe. Kao rezultat konzumiranja marihuane u sve mlađoj dobi, djeca i tinejdžeri lako mogu postati nervozni, tjeskobni, nemotivirani pa čak i psihotični.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙