FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUBA I MEKSIKO NORMALIZIRALI DIPLOMATSKE ODNOSE

HAVANA, 19. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Meksiko i Kuba u nedjelju suse dogovorili da će vratiti veleposlanike u glavne gradove i takonormalizirati međudržavne odnose, zahlađene prije dva mjeseca.
HAVANA, 19. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Meksiko i Kuba u nedjelju su se dogovorili da će vratiti veleposlanike u glavne gradove i tako normalizirati međudržavne odnose, zahlađene prije dva mjeseca.

Spor oko izvješća o stanju ljudskih prava na Kubi i bliskih veza Meksika sa SAD-om obje je države u svibnju skoro dovelo do potpunog prekida međudržavnih odnosa.

Meksički ministar vanjskih poslova Ernesto Derbez i kubanski mu kolega Felipe Perez Roque najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare prekid diplomatskog spora.

"Veleposlanici će se 26. srpnja vratiti na svoja mjesta", rekao je Perez Roque.

Taj datum označava i obljetnicu početka kubanske revolucije pod vodstvom predsjednika Fidela Castra i slavi se kao važan kubanski praznik.

Vlada meksičkog predsjednika Vicentea Foxa 2. svibnja je 'potjerala' kubansko izalsanstvo i povukla svog veleposlanika iz Havane, optužujući Kubu da se miješa u meksičku politiku nakon što su se dvojica članova kubanske Komunističke stranke u Meksiku sastala s tamošnjim oporbenim političarima.

Uzvratio je Castro koji je u svom govoru, razljućen meksičkom osudom izvješća o stanju ljudskih prava na Kubi s konferencije UN-a, rekao da se meksički utjecaj u svijetu "pretvorio u pepeo" zbog bliskih odnosa s Washingtonom.

Ipak, ministri vanjskih poslova obiju država ostali su u kontaktu unatoč sukobu, i osobno i putem telefona.

Perez Roque i Derbez ustvrdili su da će se diplomatski odnosi normalizirati, unatoč razlikama.

"Između prijatelja može bit i razlika oko nekih pitanja o kojima mogu razgovarati... ono što činimo je fokusirano na pitanja koja možemo zajednički riješiti", kazao je Derbez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙