FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI HRVATI PROTIV POVEZIVANJA ULASKA RH U NATO S GOTOVINOM

WASHINGTON,15. srpnja(Hina) - Nacionalna federacija američkih Hrvata(NFCA) protivi se da Sjedinjene Države svoju potporu Hrvatskoj upriključenju NATO-u vezuju za napredak u slučaju generala AnteGotovine, priopćio je u srijedu NFCA.
WASHINGTON,15. srpnja(Hina) - Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) protivi se da Sjedinjene Države svoju potporu Hrvatskoj u priključenju NATO-u vezuju za napredak u slučaju generala Ante Gotovine, priopćio je u srijedu NFCA.

Zamjenik pomoćnika za europske poslove američkog državnog tajnika Robert Bradtke rekao je u lipnju na saslušanju pred Pododborom za Europu Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa kako je potreban napredak u slučaju Ante Gotovine prije nego se Hrvatska bude mogla priključiti NATO-u.

"Sigurno ne postoji presedan da uhićenje bjegunca, za kojega se ne zna gdje se nalazi, predstavlja prepreku za integraciju u zapadne institucije", rekao je u pismu predsjednik NFCA Edward Andrus odgovarajući na Bradtkeovu izjavu.

Andrus navodi kako je takva politika SAD-a zabrinjavajuća posebice glede Hrvatske koja je surađivala sa Sjedinjenim Državama u obnovi ravnoteže snaga u jugoistočnoj Europi pomogavši postizanje Daytonskog sporazuma te otvorila svoj zračni prostor za NATO tijekom sukoba sa Srbijom 1999. i igrala aktivnu ulogu u borbi protiv terorizma.

Andrus piše kako je Hrvatska pokazala da je "više nego dovoljno ispunila kriterije za članstvo u NATO-u" te poziva SAD da podupre njezino uključenje u Savez što je prije moguće, navodi se u priopćenju NFCA dostavljenom Hini u Washingtonu.

Andrus je naglasio u pismu kako hrvatska zajednica u SAD-u u cjelosti podupire uključenje Hrvatske u NATO.

Predsjednik NFCA se usprotivio i Bradtkeovom izjednačavanju optužnica Radovana Karadžića i Ratka Mladića s Gotovininom rekavši kako se one ne mogu uspoređivati ni po naravi ni po težini. Naveo je da su Karadžić i Mladić optuženi da su naredili genocid, a Gotovina zato što nije poduzeo odgovarajuće akcije da spriječi kriminalna djela svojih vojnika u kojima je ubijeno između 100 i 400 srpskih civila za koja nema dokaza da ih je on naredio.

Također navodi potporu američkih Hrvata ulasku BiH u Partnerstvo za mir NATO-a.

NFCA je krovna organizacija skupina američkih Hrvata koje okupljaju približno 130.000 članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙