FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSIJEK: PREDSTAVNICI ŽUPANIJE, UPRAVE "BELJA" I SINDIKATA NAČELNO SE SUGLASILI OKO UVJETA NATJEČAJA

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici Osječko-baranjskežupanije, Uprave baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd tesindikata PPDIV-a i HUS-a, koji djeluju u tome poduzeću, danas su se uOsijeku načelno suglasili oko uvjeta koje bi trebao sadržavati natječaj za privatizaciju te tvrtke.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici Osječko-baranjske županije, Uprave baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd te sindikata PPDIV-a i HUS-a, koji djeluju u tome poduzeću, danas su se u Osijeku načelno suglasili oko uvjeta koje bi trebao sadržavati natječaj za privatizaciju te tvrtke.

Sve strane suglasne su da se udio države u temeljnom kapitalu, ponudi na prodaju, uz zadržavanje kontrolnog paketa od 25 posto plus jednu dionicu, u roku od tri godine ili najdulje do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, nakon čega se te dionice, pod povoljnim uvjetima i pravom prvokupa, trebaju ponuditi na prodaju zaposlenicima i malim dioničarima.

Postignuta je suglasnost da natječaj treba provesti u roku o 15 dana, da strateški ulagač, uz poštivanje prava radnika iz kolektivnog ugovora, treba osigurati dotok svježeg novca u tvrtku, i to najmanje 200 milijuna kuna u roku od dvije godine, a od Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zatražit će se da sve strane upozna s konačnim prijedlogom natječaja, prije nego što bude upućen Vladi RH, kako bi se o tome mogle očitovati.

Strane u raspravi nisu bile potpuno suglasne treba li dotok svježeg novca označiti kao dodatno ulaganje ili dokapitalizaciju, jer su predstavnici PPDIV-a smatrali da će biti teško pratiti tok dokapitaliziranog novca, koji se, kako drže, može i fiktivno provesti kroz račune "Belja", a onda izvući iz tvrtke. Zaključeno je kako će se određivanje konačne formulacije prepustiti stručnim službama HFP-a.

Unatoč postignutoj suglasnosti sastanak je obilježila polemika predsjednika Županijske skupštine Branimira Glavaša i povjerenika sindikata PPDIV-a Šime Oreškovića koji je izvijestio da je od Gospodarsko-socijalnog vijeća zatražio da raspravi o, kako je rekao, neprimjerenim Glavaševim javnim istupima koji predstavljaju napad na sindikat. Glavaš je uzvratio tvrdnjama kako Orešković svojim djelovanjem politizira sindikat i proces privatizacije "Belja", ali da u tome neće uspjeti.

Predsjednik Uprave "Belja" Ivica Vrkić ocijenio je kako je postupke oko provedbe natječaja i privatizacije tvrtke potrebno što prije okončati, kako bi se u normalnom ozračju obavili svi trenutačni poljoprivredno-prerađivački poslovi u kombinatu te provele pripreme za iduću vegetacijsku godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙