FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAI U CRNOJ GORI SNIMA FILM O FOJBAMA

RIM, 12. srpnja 2004. (Hina) - Dvodijelni film o o fojbama, kraškimjamama u Istri u koje su koncem Drugoga svjetskog rata bačene mnogeosobe, snima se u Crnoj Gori, objavile su u ponedjeljak talijanskenovine.
RIM, 12. srpnja 2004. (Hina) - Dvodijelni film o o fojbama, kraškim jamama u Istri u koje su koncem Drugoga svjetskog rata bačene mnoge osobe, snima se u Crnoj Gori, objavile su u ponedjeljak talijanske novine.

Film producira talijanska radiotelevizija RAI zajedno s "Rizzoli Audiovisioni", piše Corriere della Sera na cijeloj stranici posvećenoj filmu "Srce u jami" (Il cuore nel pozzo).

Novinar, koji je posjetio filmsku ekipu na mjestu snimanja kod Budve, piše kako će taj tv-film imati dva nastavka po 90 minuta, a prvi će biti prikazan na prvom programu RAI-a 10. veljače 2005., na dan koji se u Italiji obilježava kao Dan sjećanja na žrtve fojbi.

Osim talijanskih glumaca, među kojima su Beppe Fiorello, Leo Gullotta i Sonia Aquino, u filmu glumi i srpski glumac Dragan Bjelogrlić u ulozi zločesta Titova partizana Novaka.

Redatelj Alberto Negrin snimio je filmove o Giorgiu Perlaski, talijanskom šefu policije koji je spasio mnoge mađarske Židove u Drugom svjetskom ratu i otmici broda "Achille Lauro", o palestinskim ratnicima koji su, u organizaciji Abu Abasa, oteli talijanski brod.

Negrin sad za RAI snima film o tragediji vezanoj uz fojbe o kojoj se i u Italiji dugo šutjelo. To je prvi film koji obrađuje temu fojbi, a povijesni savjetnik redatelju bio je Giovanni Sabbatucci, profesor suvremene povijesti sa sveučilišta "La Sapienza" u Rimu.

"Corriere della Sera" objavljuje i kratak razgovor s glumcem Bjelogrlićem koji kaže da je vodio duge rasprave s redateljem o scenariju.

"Rekao sam da nije pravedno u scenariju sve nazivati Slovencima jer je 90 posto istarskog teritorija u Hrvatskoj", kaže Bjelogrlić koji je s s Negrinom raspravljao i u ulozi negativca.

"Ne, nije to zato što je meni Srbinu bilo teško imati ulogu 'zločesta' Slovenca.... I zatim, nije mi se svidjelo biti potpuni negativac", rekao je.

Početkom travnja ove godine u Italiji je prikazan dokumentarni film o fojbama u kojima su krajem rata završili mnogi nevini Talijani te o egzodusu Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

U dokumentarcu pod naslovom "Egzodus - negirano sjećanje" redatelja Nicola Bongiorna za kuću "Veniceproduction", prvi su put prikazane neke snimke dosada čuvane u privatnoj arhivi u Trstu.

Posmrtni ostaci stradalih u fojbama počeli su se izvlačiti odmah poslije Drugoga svjetskog rata dok su Trst i okolica bili pod upravom angloameričkih saveznika, ali je ta operacija prekinuta. Neke od snimaka nastale su već tada.

Talijanski ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi koji je bio na projekciji rekao je je kako je dugo godina pitanje fojbi bilo potiskivano u zaborav i tek mu je odnedavno pridana veća pažnja. Talijanski je parlament nedavno donio poseban zakon kojim se od ove godine 10. veljače obilježava kao Dan sjećanja na žrtve fojbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙