FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENE 55. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

DUBROVNIK, 11. srpnja 2004. (Hina) - Svečanom ceremonijom, koja jepočela hrvatskom himnom Lijepa naša na prostoru ispred crkve sv. Vlahai palače Sponza, svečano su u subotu navečer otvorene 55. Dubrovačkeljetne igre, najveća hrvatska kulturna ljetna manifestacija u kojojove godine sudjeluje više od tisuću umjetnika iz 20 zemalja.
DUBROVNIK, 11. srpnja 2004. (Hina) - Svečanom ceremonijom, koja je počela hrvatskom himnom Lijepa naša na prostoru ispred crkve sv. Vlaha i palače Sponza, svečano su u subotu navečer otvorene 55. Dubrovačke ljetne igre, najveća hrvatska kulturna ljetna manifestacija u kojoj ove godine sudjeluje više od tisuću umjetnika iz 20 zemalja.

Brojne uzvanike, među kojima su bili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar kulture i predsjednik Vijeća festivala Božo Biškupić, pozdravila je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Izrazila je zadovoljstvo da ih može pozdraviti u gradu koji je ponos hrvatske kulturne baštine i stožerno mjesto suvremenog hrvatskog kulturnog identiteta i njegove međunarodne prepoznatljivosti, te istaknula kako je kultura bila, i jest, prethodnica na putu u Europsku uniju.

Još su stari Dubrovčani uvidjeli da je ključ napretka samostalnost i istovremena otvorenost i povezanost, a kulturni i duhovni identitet koji je Dubrovnik izgradio kroz stoljeća i danas privlači ljude cijeloga svijeta, rekla je Šuica, naglasivši da ga bez hrabrih branitelja danas ne bi bilo.

Ceremoniju svečanog otvorenja osmislili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, redatelj Ivica Kunčević te dirigenti Vjekoslav Šutej i Zlatan Srzić.

U programu otvorenja u kojem su interpretirani ulomci iz Držića i Vojnovića sudjelovali su članovi Festivalskog dramskog ansambla Miše Martinović, Pero Kvrgić, Niko Kovač, Tonko Lonza, Milka Podrug Kokotović, Alma Prica, Doris Šarić Kukuljica, Predrag Vušović i drugi.

Nezaobilazni Držićev Pomet ove se godine publici i uzvanicima obratio osim na hrvatskom i na češkom, mađarskom, talijanskom i engleskom.

U ceremoniji su sudjelovali i Dubrovački simfonijski orkestar, Folklorni ansambl Linđo, te učenici dubrovačkih osnovnih škola.

Nakon tradicionalne predaje ključeva grada glumcima, ceremonija je završena uz Gundulićeve stihove "O lijepa, o draga, o slatka slobodo!" na glazbu Jakova Gotovca i podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup.

Nakon svečanog otvaranja priređen je veličanstveni vatromet.

Igre traju do 25. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙