FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: IZRAELSKI ZID RJEŠAVATI POLITIČKI

WASHINGTON, 10. srpnja 2004. (Hina) - Sjedinjene Države odbacile su upetak odluku Međunarodnog suda pravde koji je izraelski zid proglasionezakonitim, naglašavajući kako Sud nije odgovarajuće mjesto gdje bibi se to pitanje trebalo rješavati.
WASHINGTON, 10. srpnja 2004. (Hina) - Sjedinjene Države odbacile su u petak odluku Međunarodnog suda pravde koji je izraelski zid proglasio nezakonitim, naglašavajući kako Sud nije odgovarajuće mjesto gdje bi bi se to pitanje trebalo rješavati.

"Ne vjerujemo da je to odgovarajući forum za rješavanje političkog pitanja", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan novinarima.

On je rekao kako Sjedinjene Države smatraju da spor treba rješavati politički.

"To se pitanje mora riješiti kroz proces koji je uspostavljen, konkretno, mirovni plan" za Bliski istok, rekao je McClellan.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je pravno neobvezujućom odlukom proglasio nezakonitim zid koji Izrael podiže na Zapadnoj obali i pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Opću skupštinu da zaustave njegovu gradnju.

Suci petnaestočlanog ICJ-a bili su gotovo jedinstveni, a samo američki sudac nije podržao odluku.

Američki State Department naglasio je kako odluka Suda nije obvezujuća, a njegov glasnogovornik Richard Boucher da se Sud uopće nije trebao baviti zidom za koji Izrael tvrdi da ga podiže kao sigurnosnu ogradu od napada palestinskih militanata.

"Naše stajalište je i dalje da je upućivanje na sud bilo neumjesno te da zapravo može zakočiti napore da se postigne napredak prema dogovornom sporazumu između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Boucher na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙