FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIROMAŠTVO I KORUPCIJA U PORASTU U JUŽNOJ AMERICI

MANAGUA, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Korupcija i siromaštvo dvije supošasti koje su u porastu u Južnoj Americi, izjavio je glavni tajnikOrganizacije američkih država (OAS) Cezar Gaviria u četvrtak naotvaranju konferencije zemalja potpisnica Međuameričke konvencijeprotiv korupcije.
MANAGUA, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Korupcija i siromaštvo dvije su pošasti koje su u porastu u Južnoj Americi, izjavio je glavni tajnik Organizacije američkih država (OAS) Cezar Gaviria u četvrtak na otvaranju konferencije zemalja potpisnica Međuameričke konvencije protiv korupcije.

Jedan od razloga zbog kojih se treba apsolutno "boriti protiv korupcije su golemi troškovi za društvo koje je taj problem uzrokovao u Južnoj Americi", izjavio je Gaviria pred predstavnicima 30 zemalja obiju Amerika, pozivajući ih da odobre konkretne mjere.

Navodeći statističke podatke Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku (Cepal), Gaviria je istaknuo kako otprilike 227 milijuna ljudi - oko 44 posto ukupnog stanovništva Južne Amerike - živi ispod praga siromaštva (s manje od jednog dolara na dan).

Posebno je naglasio kako "danas ima više siromašnih nego prije deset godina, raspodjela prihoda je najgora na svijetu, postoje ozbiljni problemi oko ljudske ravnopravnosti i eksplozivna socijalna situacija".

Nekoliko istraživanja pokazalo je kako je jedan od uzroka takvog stanja korupcija jer "mnoga sredstva predviđena za osiguranje temeljnih društvenih potreba ne stižu onima kojima su namijenjena, a to su siromašni", ustvrdio je Gaviria, navodeći podatak kako 90 posto stanovništva kontinenta smatra kako korupcija caruje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙