FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA SUTRA POSLIJEPODNE O REBALANSU PRORAČUNA

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada sutra će utvrditiizmjene u ovogodišnjem državnom proračunu i potom ih poslati Saboru nausvajanje, potvrđeno je popodne u Banskim dvorima gdje prije Vladinesjednice ne žele iznositi nikakve detalje.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada sutra će utvrditi izmjene u ovogodišnjem državnom proračunu i potom ih poslati Saboru na usvajanje, potvrđeno je popodne u Banskim dvorima gdje prije Vladine sjednice ne žele iznositi nikakve detalje.

Opetuju tek da je cilj rebalansa osigurati maksimalnu štednju na materijalnim rashodima proračunskih korisnika, radi čega su sva ministarstva dobila zadaću da materijalne troškove srežu na najmanju moguću mjeru.

O rebalansu će Vlada odlučivati sutra popodne, dok će kroz jutro zasjedati uži kabinet koji će doraditi posljednje detalje na proračunu.

Prema dosadašnjim neslužbenim najavama iz Ministarstva financija rebalans predviđa povećanje i prihoda i rashoda, ali bi povećanje prihoda bilo veće nego povećanje rashoda, a deficit proračuna zadržao bi se na 4,5 posto BDP-a.

Na prihodnoj strani u resoru financija računaju na dividendu od Hrvatskog telekoma od oko 2 milijarde kuna, te na dodatnih oko 320 milijuna kuna od povećanja trošarina na cigarete i automobile.

Neslužbene najave govore i da bi na rashodnoj strani, uz smanjenje materijalnih troškova, moglo doći i do smanjenja izdataka za zdravstvo. Isto tako, rebalansom bi se pod kontrolu stavio i HŽ, veliki proračunski potrošač koji se više ne bi mogao zaduživati "iznad" proračuna.

Iz Vlade će Saboru sutra biti poslan i prijedlog novog zakona o sigurnosti u prometu koji bi još ovo ljeto trebao povećati sve kazne za prekršitelje u prometu.

Tako primjerice vozaču koji u naseljenom mjestu vozi dvostruko brže nego je dozvoljeno, a pritom prijeđe i brzinu od 100 kilometara na sat, prijeti kazna od 3000 kuna, zabrana vožnje od 3 mjeseca do godine dana i 5 negativnih bodova.

Mobiteli će se u vožnji moći koristiti samo ako vozač koristi napravu koja mu omogućuje telefoniranje bez korištenja ruke. Bez toga, uhvati li ga policija da telefonira vozač bi mogao biti kažnjen do 500 kuna.

Vlada će sutra utvrditi i izmjene u Kaznenom zakonu čime bi se u nacionalno zakonodavstvo uvela zapovjedna odgovornost za vojne i civilne osobe koje bi se za propust spriječavanja kaznenih djela svojih podređenih mogli kazniti od jedne do 8 godina zatvora.

Uvelo bi se i kazneno djelo pomaganja međunarodnom terorizmu za što se predviđa kazna od jedne do 5 godina zatvora.

Predlaže se da kazneno djelo postane i protupravna gradnja koju bi se kažnjavalo novčano ili kaznom zatvora do tri godine. Za bespravne graditelje na povijesnim i zaštićenim lokalitetima predviđena je kazna od 6 mjeseci do 5 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙