FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NADBISKUPIJA U PORTLANDU U STEČAJU ZBOG ISPLATE ODŠTETA ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

LOS ANGELES, 7. srpnja 2004. (Hina/AFP/Reuter) - Nadbiskupija uPortlandu (Oregon) koja se muči oko podmirenja desetina odštetnihzahtjeva zbog seksualnog zlostavljanja tijekom nekoliko proteklihdesetljeća, objavila je da će zatražiti zakonsku zaštitu u slučajustečaja, čime bi bila prva američka biskupija koja je to učinila.
LOS ANGELES, 7. srpnja 2004. (Hina/AFP/Reuter) - Nadbiskupija u Portlandu (Oregon) koja se muči oko podmirenja desetina odštetnih zahtjeva zbog seksualnog zlostavljanja tijekom nekoliko proteklih desetljeća, objavila je da će zatražiti zakonsku zaštitu u slučaju stečaja, čime bi bila prva američka biskupija koja je to učinila.

"Ne radi se o pokušaju izbjegavanja preuzimanja odgovornosti", kaže se u priopćenju msgr. Johna Vlaznog, portlandskog nadbiskupa objavljenog u srijedu. "To je jedini način kojim raspolažemo kako bi izbjegli sadašnji bankrot i omogućili tužiteljima da u dužem razdoblju ipak dobiju odgovarajuću kompenzaciju", dodao je on.

Nadbiskupija Portlanda zatražila je da se smjesti pod zaštitu članka 11 američkog saveznog zakona o stečaju, objasnio je monsinjor u pismu upućenom svojim župljanima.

Tijekom zadnje četiri godine nadbiskupija se naime morala suočiti s desetinama tužbi protiv svećenika umiješanih u skandale seksualnog zlostavljanja maloljetnika. U jednom od slučaja o kojem se u utorak raspravljalo na sudu, tužitelj je tražio više od 130 milijuna dolara odštete. U drugoj aferi također razmatranoj u utorak, tužitelj je tražio 25 milijuna dolara. Za rješavanje je preostalo još šezdesetak slučajeva.

Portlandska nadbiskupija samo je za odštete u slučajevima seksualnog zlostavljanja za protekle četiri godine morala platiti oko 21 milijun dolara iz vlastitih sredstava, a za slučajeve u proteklih pet desetljeća više od 53 milijuna dolara. Osiguravajuća društva odbila su pokriti oko 60 još otvorenih tužbenih zahtjeva.

"Glavni osiguravatelji su nas napustili i ne plaćaju što bi trebali", zažalio je Vlazni.

Tužitelji u najnovijoj seriji otvorenih slučajeva optužuju bivšeg svećenika Mauricea Grammonda da je tijekom 1980-tih seksualno zlostavljao više od 50 dječaka. Sada javno napadaju nadležnu portlandsku nadbiskupiju da izbjegava odgovornost i pokušava izbjeći otkrivanje detalja afere na suđenju.

Druge američke biskupije su kako bi izbjegle stečaj prodali nekretnine i druge posjede kako bi namirili odštetne zahtjeve u tužbama za seksualno zlostavljanje. Bostonska nadbiskupija je primjerice prošlog travnja pristala prodati zemljišta i zgrada u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara kako bi isplatila odštete i nagodbe za više od stotinu žrtava zlostavljanja.

Apel monsinjora Vlaznog završava se isprikama žrtvama svećenika pedofila. "Ponovno vam obećavam da ću vam pomoći da nađete mir. Odluka da se prepustimo zakonu o stečaju pomoći će mi u tome", zaključio je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙