FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled najvažnijihdogađaja
ZAGREB, 3. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled najvažnijih događaja

ZAGREB - Hrvatski je sabor na kraju jučerašnjeg zasjedanja zaključkom prihvatio izvješće premijera Ive Sanadera o suradnji RH s Haaškim sudom, dajući punu potporu naporima Vlade u obrani istine o Domovinskom ratu. "Daje se puna potpora sveukupnim aktivnostima i naporima Vlade u obrani istine o Domovinskom ratu, u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu i pobijanju neprihvatljivih točaka optužnica te zalaganju da se optuženi hrvatski generali brane sa slobode, a u okviru pune suradnje s MKS-om u Haagu", stoji u zaključku što ga je Sabor donio na prijedlog klubova HDZ-a, HSLS/DC, HSU te nacionalnih manjina. Saborska većina tako je dobacila prijedlog HSS-ovca Zlatka Tomčića da se glasovanje odgodi za sljedeću saborsku sjednicu te da klubovi u međuvremenu još jednom pokušaju usuglasiti zajedničke zaključke. O suradnji s Haagom raspravljalo je više od 30 zastupnika mahom iz oporbe, koji su HDZ prozivali zbog, kako su navodili, oštrog zaokreta u politici prema Haagu.

ZAGREB- Umirovljeni general Mirko Norac će 8. srpnja otputovati u Haag gdje će se pred Sudskim vijećem očitovati o krivnji, a potom će najvjerojatnije istog dana biti vraćen u riječki zatvor, kazao je Hini jučer dobro obaviješteni izvor. General Norac u Haag će putovati o trošku Haaškog suda, a Hrvatska mu je dužna osigurati pratnju. Po davanju iskaza, istoga će se dana vratiti u Hrvatsku, kazao je izvor koji želi ostati anoniman. Na pitanje postoji li mogućnost da Sudsko vijeće ipak zadrži Norca u Haagu, izvor je odgovorio da su "šanse za to minimalne". Haški sud u četvrtak je objavio da će se Norac 8. srpnja u 16 sati u Haagu izjasniti o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene 1993. u akciji Medački džep za koje je optužen u svibnju ove godine.

ZAGREB-Svečana proslava 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ) iz Amerike, najutjecajnije i najveće hrvatske iseljeničke udruge u svijetu, održana je sinoć u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. U ime hrvatskog premijera Ive Sanadera nazočne je pozdravio ministar vanjskih poslova Miomir Žužul riječima kako je imao mnogo prilika susretati se s iseljenicima iz HBZ-a te kako drži da oni uistinu "gnijezdo" u kojem se čuva hrvatstvo". "Briga za hrvatskog čovjeka ono je što je Vašu zajednicu izdiglo u najveću hrvatsku zajednicu na svijetu", poručio je ministar Žužul.

ZAGREB- Opsežna antologija "Međaši" Zvonimira Mrkonjića u kojoj je autor u svojem izboru predstavio hrvatsko pjesništvo 20. stoljeća, predstavljena je sinoć u prostorima knjižare Profil Megastore. Prema sadržaju antologije, ona obuhvaća prošlo stoljeće od 1901. završava sa 2001. godinom, a u njoj su hrvatski pjesnici predstavnici historicizma, modernizma i postmodernizama Osvrćući se na antologičarski izbor, Tea Benčić Rimay naglasila je kako se Mrkonjić upustio u teški posao odabira pjesnika rekavši kako je ispoštovao etičku i estetičku podlogu u svom odabiru. Naglasila je kako je antologija 'dobra u poniznosti, a sigurna u sporosti'. Akademik Tonko Maroević kazao je kako Mrkonjić iz vlastite poetike ima pravo razumijevanja stoljeća kroz hrvatske pjesnike koji drugi nisu u stanju uspostaviti. Naglašava kako je ovo Mrkonjićevo čitanje stoljeća, odnosno najosobnije čitanje hrvatskog pjesništva kako ga doživljava Mrkonjić.

SPLIT- Dodjelom nagrada i priznanja najboljim ostvarenjima, u splitskoj Galeriji umjetnina sinoć je svečano završen 9. Split Film Festival - međunarodni festival novog filma i novih medija.Grand Prix za najbolji dugometražni film dobio je iranski autor Mohamad Schirvani za djelo "Nahf" - Pupak, a najboljim kratkometražnim filmom proglašen je austrijski "Untitled" Johanna Lurfa. Grand prix za najuspješnije ostvarenje u kategoriji novih medija pripao je francuskom umjetniku Gubu Gasa za rad "Shimmy, shimmy grass". Četiri posebna priznanja dodijeljena su Dancu Oleu Bendtzenu za "Očekujući Joea" i Dubrovčanki Mariji Prusini za naslov "Uterus". Nagrada međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci otišla je u ruke talijanskog autora Michelangelu Frammartinu autora rada "Il dono".

ĐAKOVO- Scenskom slikom "Pavićanske tri kapije" ispred katedrale sinoć su u Đakovu svečano otvoreni 38. Đakovački vezovi. Smotru je, u nazočnosti izaslanika Predsjednika Republike savjetnika Imre Agotića, đakovačkog i srijemskog biskupa mons. Marina Srakića, pomoćnog biskupa mons. Đure Hranića, brojnih Đakovčana i gostiju otvorio gradonačelnik Zoran Vinković. "Budite ustrajni jer ono što Đakovo njeguje već 38 godina kroz ovu smotru na dobrobit je cijele Slavonije i Hrvatske" rekao je Imra Agotić. Scensku sliku, inspiriranu starom đakovačkom ljubavnom baladom "Pavićanske tri kapije" izvelo je nekoliko stotina izvođača, glumci osječkog HNK-a i zagrebačke Gavelle, solisti i KUD-ovi iz Đakova i okolice. Program Vezova, nastavlja se i danas te u nedjelju kada će biti održana središnja priredba svečana Vezovska povorka koja će okupiti oko 4.000 sudionika u 45 folklornih skupina iz zemlje i svijeta te 30 okićenih svatovskih zaprega.

OMIŠ - U Omišu je sinoć, natjecanjem klapa u večeri izvornih napjeva, svečano otvoren 38. festival dalmatinskih klapa koji se do 24. srpnja u 12 koncertnih i natjecateljskih večeri, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te supokroviteljstvom Splitsko - dalmatinske županije i grada Omiša. Pobjednik večeri izvornih napjeva, na kojoj nastupaju klape do pet članova, prema glasovima sedmeročlanog žirija, jest klapa Teuta iz Šibenika. Druga je klapa Reful iz Splita, a treće su mjesto osvojili Kumpanji iz Korčule. Publika je najviše glasova također dodijelila klapi Teuta, drugo mjesto pripalo je Gusarima iz Omiša, a treće klapi Reful iz Splita. Kao posebni gosti večeri nastupili su

ZAGVOZD - U Zagvozdu, malom mjestu kod Imotskog, počeli su sinoć 7. susreti "Glumci u Zagvozdu", uz sudjelovanje Gradske glazbe Imotski, sinjskih mažoretkinja i, prvi put, sinjskih alkara u tradicionalnim odorama. Nakon otvaranja na pozornici pod vedrim nebom na Trgu glumaca nastupili su glumci splitskoga HNK Josip Genda, Ksenija Prohaska, Milka Podrug-Kokotović i drugi, s predstavom Elvisa Bošnjaka "Nosi nas rijeka", u režiji Neni Delmestre.Od sutra, kada gradsko kazalište Komedija iz Zagreba nastupa s predstavom "Svoga tela gospodar", Slavka Kolara, do 22. kolovoza kada Histrioni zatvaraju Susrete sa Šenoinom i Škrabeovom "Ljubicom", brojni posjetitelji vidjet će čak 11 kazališnih predstava, četiri koncerta, nastup ansambla Lado, te izložbu nedavno preminulog umjetnika i glumca Darka Ćurde koja je otvorena večeras.

BRIJUNI- U sklopu održavanja "Brioni Polo Classic" turnira te obilježavanja 80. obljetnice igranja prve polo utkamice i osnivanja Brioni Polo Cluba sinoć su na Brijunima otvorene tri izložbe. Na prvoj "Polo na Brijunima" izložene su stare fotografije i originalni štapovi za polo stari osamdesetak godina. Na druge dvije izložbe akademski slikar Damir Medvešek predstavio mapu od 12 grafika vezanih za taj sport te svoja ulja na platnu iz različitih ciklusa. Izložbe je svečano otvorio istarski župan Ivan Jakovčić, a razgledao ih i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom.Turnir "Brioni polo classic" počeo je jučer na otoku Velikom Brijunu službenimm otvaranjem polo igrališta i pozdravnim govorima predsjednika Stjepana Mesića i istarskog župana Ivana Jakovčića. Među uzvanicima i gostima na Brijunima su i nasljednici obitelji koje su 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća bili dio brijunskog pola, te potomci španjolske kraljevske obitelji i posljednje egipatske kraljice kao i unuk Winstona Churchilla.

PULA - Jedan od najvećih tenora današnjice maestro Luciano Pavarotti održat će danas koncert u pulskoj Areni čime će svečano otvoriti ovogodišnji 5. ljetni glazbeno-scenski Histria festival. Pulski koncert dio je njegove završne turneje tijekom koje će održati 40 koncerata, a koju će okončati na svoj rođendan u listopadu iduće godine. Pavarotti u areni nastupa sa sopranisticom Carmelom Remigio uz pratnju orkestra Hrvatske radio televizije predvođenim dirigentom Leoneom Magierom. Koncertu će biti nazočan hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙