FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SONDA CASSINI-HUYGENS UŠLA U SATURNOVU ORBITU

PASADENA, 1. srpnja 2004. (Hina) - Nakon putovanja dugog 1,5 milijardikilometara, američko-europska sonda Cassini-Huygens ušla je uSaturnovo gravitacijsko polje, uspješno prošavši kroz prstenove F i Gtoga planeta, izvijestili su u srijedu kasno navečer zadovoljnidužnosnici NASA-ina kontrolnog centra u kalifornijskoj Pasadeni.
PASADENA, 1. srpnja 2004. (Hina) - Nakon putovanja dugog 1,5 milijardi kilometara, američko-europska sonda Cassini-Huygens ušla je u Saturnovo gravitacijsko polje, uspješno prošavši kroz prstenove F i G toga planeta, izvijestili su u srijedu kasno navečer zadovoljni dužnosnici NASA-ina kontrolnog centra u kalifornijskoj Pasadeni.

Prema riječima stručnjaka sedam metara dugačka sonda spremna je za četverogodišnju znanstvenu misiju, a ujedno je prva koja je uspjela ući u Saturnovu orbitu, prenosi AFP. Projekt vrijedan 3,3 milijarde dolara zajednički su realizirale američka NASA, Europska svemirska agencija i Talijanska svemirska agencija. Na izradi projekta i sonde radilo je 260 znanstvenika iz SAD-a i 17 europskih zemalja.

Tijekom predstojećeg četverogodišnjeg razdoblja Cassini će Saturnovom orbitom proći 76 puta. Njezini graditelji kažu da će, bude li se sve odvijalo po planu sonda moći slati fotografije na Zemlju još desetljećima.

Znanstvenici se nadaju da će sonda omogućiti nove spoznaje o Saturnu, o mjesecima koji ga okružuju (stručnjaci su otkrili 31), o podrijetlu njegovih prstenova, njihovim različitim bojama i energiji koju planet emitira.

U siječnju 2005. predviđeno je spuštanje mini-sonde Huygens na Saturnov najveći mjesec Titan.

Sonda Cassini-Huygens dobila je ime po astronomima iz 17. stoljeća: Francuzu Jean-Dominiqueu Cassiniju, ravnatelju pariške zvjezdarnice koji je otkrio Saturnove mjesece i podjelu njegovih prstena te Nizozemcu Christiaanu Huyguensu koji je otkrio prstenove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙