FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRI BIŠKUPIĆ I PRIMORAC SA SPLITSKIM KONZERVATORIMA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić teznanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetili su u srijeduKonzervatorski odjel u Splitu koji obilježava 150 godina odutemeljenja konzervatorske službe.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić te znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetili su u srijedu Konzervatorski odjel u Splitu koji obilježava 150 godina od utemeljenja konzervatorske službe.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Joško Belamarić upoznao ih je s najznačajnijim rezultatima u povijesti te ustanove, od njezina osnivača Vicka Andrića, preko don Frane Bulića do najnovijih istraživanja na trasi autoceste od Dugopolja do Prgometa, zatim istraživanja u antičkoj Saloni i na lokaciji rimskog vojnog logora kod Trilja, koje su i posjetili.

Ministar Biškupić naglasio je važnost konzervatora u zaštiti i očuvanju pokretnih i nepokretnih spomenika, što je "najviša zadaća jednog naroda, radi očuvanja njegove memorije". Podsjetio je kako je tijekom Domovinskog rata više tisuća značajnih spomenika uništeno ili nestalo.

Splitsko - dalmatinska županija najbogatija je arheološkim lokalitetima i spomenicima kulture, istaknuo je, stoga je uloga splitskog Odjela jedna od najvažnijih u cijelom sustavu zaštite u Hrvatskoj. Posebno je pohvalio povezivanje splitskih konzervatora s međunarodnim institucijama i sponzorima, za što je najbolji primjer obnova trogirske katedrale u kojoj uz domaće sudjeluje i veliki broj inozemnih stručnjaka uz pomoć novca dobivenog od najznačajnijih svjetskih fondova.

Ministar Primorac, čestitajući konzervatorima važnu obljetnicu, naglasio je značaj njihova rada koji materijalnim dokazima potkrepljuje istraživanja koja provode genetičari.

Belamarić je istaknuo izvrsnu suradnju s graditeljima i projektantima autoceste zahvaljujući kojoj je otkriven veliki broj neprocjenjivih lokaliteta važnih za osvjetljavanje života Dalmatinske Zagore u razdoblju od 4800 godina prije Krista do 18. stoljeća. Ukupno je otkriveno 10 lokaliteta na 30 kilometara.

Također zahvaljujući suradnji s EKO agencijom Kaštelanski zaljev u Saloni je otkriven do sada nedostupan dio antičkog grada, bedem s četiri kule.

Ministri Biškupić i Primorac posjetili su i arheološku ekipu zagrebačkog Filozofskog fakulteta koja pod vodstvom prof. Mirjane Sanader istražuje lokalitet rimskog vojnog logora na Gardunu iznad Trilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙