FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: BUSH PODUPIRE HRVATSKU

ISTANBUL, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je u utorak u Istanbulu da je od američkog predsjednikaGeorgea Busha dobio potporu za sve što Hrvatska čini u euroatlanskimintegracijama.
ISTANBUL, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak u Istanbulu da je od američkog predsjednika Georgea Busha dobio potporu za sve što Hrvatska čini u euroatlanskim integracijama.

"Bush je podržao naša nastojanja i pohvalio ono što smo dosad učinili", rekao je Mesić, koji se zajedno s makedonskim i albanskim kolegom sastao s američkim predsjednikom pri kraju summita NATO-a.

Dodao je da kratki razgovor s Bushom nije bio samo kurtoazni te da će se s njim možda sastati prije ili poslije američkih predsjedničkih izbora.

Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su još i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević, ponovilo je zadovoljstvo završnim dokumentom summita, u kojem se Hrvatska ohrabruje na nastavak reformi potrebnih za punopravno članstvo u Sjeveroatlanskom savezu.

Predsjednik Mesić ustvrdio je da Hrvatskoj nije upućen konkretan zahtjev za slanjem vojnika u Irak ili dodatnih snaga u Afganistan, no očekuje da će se s približavanjem NATO-u pojačavati i angažman Hrvatske u vojnim operacijama.

Ministar Rončević potvrdio je da je Ministarstvu vanjskih poslova uputio prijedlog sudjelovanja hrvatskih vojnika u svim mirovnim misijama, o kojemu će, kako je rekao, odlučiti Sabor prema vanjskopolitičkim prioritetima.

Govoreći o završnom dokumentu sastanka, ministar Žužul ocijenio je kako je Hrvatska dobila više od dosadašnje politike otvorenih vrata. "Dobili smo mehanizam koji omogućuje procjenu spremnosti Hrvatske za članstvo i između dvaju summita", rekao je Žužul, ističući novost po kojoj će odsad Vijeće ministara, a ne samo šefovi država i vlada, moći procjenjivati napredak zemalja kandidatkinja.

Žužul smatra kako je stvoreno pogrešno očekivanje da bi Hrvatska na summitu mogla biti pozvana ili primljena u NATO te tvrdi da je u deklaraciji sadržano sve što su tražile Hrvatska, Albanija i Makedonija, partnerske zemlje iz Jadranske povelje.

Hrvatsko izaslanstvo, jedno od 46 koliko ih je sudjelovalo na 17. summitu NATO-a, završilo je boravak u Istanbulu i tijekom dana vraća se u Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙