FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: HRVATSKA ŽELI BITI OSLONAC ZAPADA U REGIJI

ISTANBUL, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je u utorak u Istanbulu da Hrvatska želi biti oslonac Zapada uregiji, ali istodobno surađivati s istočnim susjedima.
ISTANBUL, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak u Istanbulu da Hrvatska želi biti oslonac Zapada u regiji, ali istodobno surađivati s istočnim susjedima.

Ustvrdivši da je Hrvatska prihvatila načela nemijenjanja granica, zaštite manjina, suradnju s Haškim sudom te povratak izbjeglica i njihove imovine, Mesić je zaželio da se ta načela prihvate u cijeloj jugoistočnoj Europi.

"Hrvatska iz te regije neće i ne može pobjeći. Stoga želimo biti oslonac našim zapadnima partnerima, ali i mjesto suradnje s našim istočnim susjedima", rekao je Mesić na zasjedanju Euroatlanskog Partnerskog vijeća, pri kraju istanbulskog summita NATO-a.

Po njegovim riječima, vrijednosti Sjeveroatlanskog saveza jedini su način da prostor JI Europe ne ostane "crnom rupom" Europe, u čemu Hrvatska vidi svoju ulogu i interes.

Mesić je ocijenio da je kompatibilnost NATO-a i UN-a ključna za međunarodni poredak i izrazio spremnost Hrvatske za sudjelovanje u sustavu kolektivne sigurnosti. Jučer je istaknuo da će Hrvatska sudjelovati u mirovnim misijama UN-a, a u vojnim operacijama NATO-a tek kada postane njegovom punopravnom članicom.

Predsjednik Mesić jutros se sastao s kolegom iz Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, s kojim je razgovarao o potrebi što skorijeg povlačenja vojnika SCG-a s granice s Hrvatskom i o suradnji s Haškim sudom.

Dvojica predsjednika složila su se da SCG mora produbiti tu suradnju, a Marović je istaknuo da Hrvatska u tome može biti uzor istočnom susjedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙