FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO: HRVATSKA OHRABRENA ZA NASTAVAK REFORMI

ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici NATO-a poslali su uponedjeljak s istanbulskog summita poruku ohrabrenja Hrvatskoj danastavi s reformama, ali nisu precizirali datum pristupanja HrvatskeSjeveroatlanskom savezu.
ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina) - Čelnici NATO-a poslali su u ponedjeljak s istanbulskog summita poruku ohrabrenja Hrvatskoj da nastavi s reformama, ali nisu precizirali datum pristupanja Hrvatske Sjeveroatlanskom savezu.

"Potvrđujemo da su vrata NATO-a otvorena novim članicama i ohrabrujemo Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju da nastave s reformama potrebnim za približavanje punopravnom članstvu u NATO-u", stoji u deklaraciji 26 šefova država i vlada Sjeveroatlanskog saveza, koji sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a u Istanbulu.

Nastavak politike "otvorenih vrata" prema članicama Jadranske povelje potvrdio je i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Sheffer, koji je rekao da su odgovori tih zemalja na reformske zahtjeve "vrlo pozitivni".

"Do sada se puno puta raspravljalo o Albaniji i Makedoniji i Hrvatskoj. NATO im je danas poslao znakove ohrabrenja i odgovori su vrlo pozitivni", rekao je Scheffer na konferenciji za novinare.

Premda na istanbulskom summitu nije očekivala službeni poziv u NATO, hrvatska je vlada računala na snažnu potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. godine mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlantskog saveza.

No, hrvatski dužnosnici nadali su se da će čelnici NATO-a u završnom dokumentu jasno odrediti dinamiku pristupa Hrvatske, odvojeno ili zajedno s Albanijom i Makedonijom.

U svakom slučaju, očekivali su više od politike "otvorenih vrata" koja je posljednjih godina određivala odnos Hrvatske i NATO-a i precizni kalendar pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙