FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUDUĆI ČEŠKI PREMIJER REKAO KAKO NEMA POTREBE ZA PRIJEVREMENIM IZBORIMA

PRAG, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novi čelnik češkihsocijaldemokrata i najvjerojatniji budući premijer Stanislav Gross uponedjeljak je izrazio uvjerenje kako može oformiti koalicijsku vladukoja će preživjeti do parlamentarnih izbora predviđenih 2006. godine.
PRAG, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novi čelnik čeških socijaldemokrata i najvjerojatniji budući premijer Stanislav Gross u ponedjeljak je izrazio uvjerenje kako može oformiti koalicijsku vladu koja će preživjeti do parlamentarnih izbora predviđenih 2006. godine.

Gross je preuzeo položaj predsjednika čeških socijaldemokrata u subotu nakon ostavke premijera Vladimira Špidle, koji je izgubio potporu članstva zbog nepopularnih poreznih reformi i sukoba tijekom izbora za Europski parlament početkom ovog mjeseca.

Gross, čija stranka nema većinu u parlamentu, sad će oko sastava nove vlade razgovarati s drugim strankama.

"Doista sam uvjeren da imamo izgleda napraviti koalicijsku vladu koja će trajati do 2006., odnosno do (redovnih) izbora", izjavio je Gross za dnevnik Hospodarske Noviny.

Stranački izvori rekli su da 34-godišnji Gross želi manjinsku vladu u kojoj će biti kršćanski demokrati, ali bez treće političke grupacije, Slobodnog saveza.

Financijska tržišta boje se da će se Gross morati osloniti na ultralijeve nereformirane komuniste, koji bi mogli spriječiti nastavak gospodarske liberalizacije i nužno potrebne porezne reforme. Budući premijer nekoliko je puta ponovio da nije pretjerano sklon braku iz interesa s komunistima, ali nije ga potpuno isključio.

U želji da smiri ulagače, Gross je najavio nastavak fiskalnih reformi nužnih za prelazak Češke na euro za nekoliko godina.

Analitičari kažu da ako druge stranke odbiju dati potporu socijaldemokratima, njihov strah od prijevremenih izbora mogao bi ih gurnuti u naručje komunista. No zasad su izgledi za prijevremene izbore vrlo mali jer ih zahtijeva tek najjača oporbena stranka Građanski demokrati, saveznici predsjednika Vaclava Klausa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙