FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 26. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 26. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ENNIS

Irski premijer Bertie Ahern razgovarao je u subotu tijekom bilateralnog sastanka s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom o problemu postupanja sa zatvorenicima u Iraku i u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo, na Kubi, prema priopćenju. "Predsjednik Bush potpuno je svjesan averzije Iraca i Europljana koju su koalicijske snage izazvale lošim postupanjem s iračkim zatvorenicima", rekao je Ahern, prema priopćenju objavljenom u Ennisu, nedaleko dvorca Dromoland, gdje se održava summit Europske Unije i Sjedinjenih Država. Bush i Ahern održali su bilateralni sastanak uoči susreta s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem i drugim europskim i američkim dužnosnicima.

SHANNON, Irska

Sjedinjene Države i EU potpisali su u subotu u Irskoj sporazum o povezivanju dosad nekompatibilnih satelitskih navigacijskih sustava, europskog sustava Galileo i američkog GPS-a. Sporazum o suradnji, što su ga za američku stranu potpisali državni tajnik Colin Powell, a za EU irski ministar vanjskih poslova Brain Cowen, omogućit će da europski satelitski navigacijski sustav Galileo i američki GPS počnu funkcionirati kompatibilno, te će se na taj način okončati dugogodišnje prepirke dviju strana.

ANKARA

Dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha u prvi službeni posjet Turskoj prate dosad nezabilježene mjere sigurnosti pa će tako u subotu od 18 sati biti zatvorene sve glavne prometnice koje u dužini od 45 kilometara vode od zračne luke Esenboga do ankarske predsjedničke palače. Naročite mjere sigurnosti poduzete su oko hotela Hilton gdje će Bush odsjesti ispred kojega su u četvrtak eksplodirale dvije podmetnute bombe, a tri su osobe ranjene. U Istanbulu će biti zatvorene 184 prometnice u najužem gradskom središtu. No, unatoč tome predviđa se da će 15 milijunskom gradu na Bosporu NATO-ov summit donijeti zaradu od približno 15 milijuna dolara. Očekuje se da će glavna tema tursko-američkih razgovora biti nastojanje službene Ankare da uz aktivnu potporu Washingtona za ulazak u članstvo u EU. U Turskoj se pretpostavlja da je Bush takvu potporu već dao na sastanku s irskim premijerom čija zemlja presjeda EU.

ANTALIJA

Jedna je žena poginula, a četiri su osobe ozlijeđene u eksploziji plina u hotelu Hatipoglu u ljetovalištu Alanya na jugu Turske. Na nekim je web stranicama ranije objavljeno da je eksploziju prouzročila bomba, vjerojatno zbog skorog summita NATO-a koji će se održati u Istanbulu, a kojemu će među ostalim čelnicima prisustvovati i američki predsjednik George W. Bush. Lokalni dužnosnik za Reuters je kazao da je poginula žena turistkinja podrijetlom iz Turske, koja je živjela u inozemstvu, a u Alanyu je doputovala na godišnji odmor. Dužnosnik je objasnio da je eksploziju prouzročilo istjecanje plina u hotelskom klimatizacijskom sustavu.

BAGDAD

Najmanje petorica Iračana i jedan američki vojnik poginuli su u subotu u novim napadima na vladine i stranačke dužnosnike i američke snage u Iraku, izvijestila je arapska satelitska televizija Al-Jazeera. U eksploziji automobila-bombe u sjevernoiračkom gradu Arbilu ozlijeđen je ministar kulture regionalne kurdske vlade sjevernog Iraka, a jedan od njegovih tjelohranitelja poginuo je. U gradu Baqubi, 60 km sjeverno od Bagdada, dvadesetak maskiranih muškaraca napalo je zgradu lokalnog ureda stranke Šijitskog vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (SCIRI). Nakon upada u zgradu, jedan od napadača raznio se eksplozivom, pri čemu su poginula trojica članova stranke i jedan slučajni prolazik, a ozlijeđene su četiri osobe, prenosi Al-Jazeera. Američke vojne snage stacionirane u Bagdadu potvrdile su da je u petak u napadu pobunjenika na patrolu poginuo američki vojnik.

ISLAMABAD

Pakistanski premijer Zafarullah Jamali predao je u subotu ostavku predsjedniku Pervezu Musharrafu koji ju je prihvatio, objavili su članovi Jamalijeve stranke Nacionalnog saveza. Pakistanski predsjednik tražio je od Jamalija da obavlja dosadašnju funkciju do imenovanja novog premijera, naveli su isti izvori. Senator Mohamad Ali Duranni, član Nacionalnog saveza, potvrdio je Jamalijevu ostavku.

WASHINGTON

Novo snažno američko računalo pokazalo je da bi prosječne temperature na površini zemlje mogle brže porasti nego što su predviđali znanstvenici, upozorili su američki stručnjaci. Računalo američkog nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR, Nacional Center for Atmospheric Research) predviđa globalno povišenje temperatura zemlje za 2,6 stupnja ako se nastavi ispuštanje ugljičnog dioksida u velikim količinama. Prijašnje su procjene navodile da bi to povišenje iznosilo oko 2 stupnja. Prikazi na temelju teoretskog modela predviđanja klime CCSM3 (Community Climate System) bit će predstavljeni međuvladinom povjerenstvu o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, skupini međunarodnih stručnjaka koji procjenjuju utjecaj klimatskog zatopljenja na okoliš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙