FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA NEMA DOVOLJNO NOVACA ZA ULAGANJE U VRHUNSKI SPORT

ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Sport, nacinalni ponos ikatoličanstvo oduvijek su u Hrvatskoj bili tijesno isprepleteni,konstatira londonski The Independent uoči utakmice hrvatske i engleskereprezentacije na europskom nogometnom prvenstvu Euro 2004. uPortugalu.
ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - Sport, nacinalni ponos i katoličanstvo oduvijek su u Hrvatskoj bili tijesno isprepleteni, konstatira londonski The Independent uoči utakmice hrvatske i engleske reprezentacije na europskom nogometnom prvenstvu Euro 2004. u Portugalu.

Godine 1990. čelnik pokreta za nezavisnost Hrvatske u odnosu na Jugoslaviju Franjo Tuđman "nije tajio da vrhunske sportaše smatra ključnim igračima u nastojanjima da svijet prizna njegovu zemlju koja je tada bila u ratu", podsjeća londonski list.

"Sport je sinonim za Hrvatsku", tumači za The Independent zagrebački novinar Goran Ivanović, napominjući da je riječ o "zemlji koja je rođena na bojišnici i paralelno na sportskom terenu".

Prije sukoba na Balkanu tek su rijetki pojedinci izvan regije uopće čuli za Hrvatsku, podsjeća list, dodajući da su "zapadni turisti počeli istraživati obalu dok su oni duljeg pamćenja pomalo nepošteno povezivali tu naciju s malenom državom koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata podupirala naciste".

Krajem 1990. nogometaši su proslavili crveno-bijeli hrvatski grb a vrhunac sportske slave Hrvatska je doživjela iznenađujućom pobjedom tenisača Gorana Ivaniševića na Wimbledonu, podsjeća list.

No, Wimbledon je možda označio i kraj velike sportske ere budući da se poboljšanje diplomatske i ekonomske perspektive Hrvatske poklopilo s tamnjenjem hrvatske sportske zvijezde, primjećuje The Independent.

Protekle godine pokazale su da nije moguće održati kvalitetu u hrvatskom sportu bez ulaganja čiji razmjeri nadmašuju mogućnosti Zagreba, naglašava list, dodajući da je za aktualnog hrvatskog premijera Ivu Sanadera početak pregovora o pristupu Europskoj uniji važniji od uspjeha sportaša.

Stari hrvatski suparnici u Srbiji nisu pak ni u kom slučaju uvjereni da je zlatno doba hrvatskog sporta završeno čak i ako Hrvatska ispadne iz Eura 2004., konstatira list, prenoseći napomenu srpskog sportskog novinara Aleksandera Stojanovića da su "Hrvati prirodno nadareni za sport i taj talent nikada neće odumrijeti".

"Devedesetih godina postali su nogometna veličina zato što su se čvrsto odlučili dokazati kao zemlja i pokazati svojim sunarodnjacima da vole svoju novu državu više nego staru", tumači Stojanović.

Nedostatak novca znači da se Hrvatska na dugi rok ne može natjecati za najveća odličja u nogometu ali će i dalje briljirati u sportovima koje manje ovise o novcu, naglašava Stojanović, navodeći kao primjer skijanje i vaterpolo, prenosi The Independent.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙