FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EURO: NIZOZEMSKA - ČEŠKA 2-3 (ŠIRA VERZIJA)

AVEIRO, 19. lipnja (Hina) - Nogometaši Češke u dvoboju 2. kola skupineD EURA u Aveiru na stadionu Municipal svladali Nizozemsku sa 3-2(1-2).
AVEIRO, 19. lipnja (Hina) - Nogometaši Češke u dvoboju 2. kola skupine D EURA u Aveiru na stadionu Municipal svladali Nizozemsku sa 3-2 (1-2).

Strijelci: 1-0 Bouma (4), 2-0 Van Nistelrooij (19), 2-1 Koller (23), 2-2 Baroš (71), 2-3 Šmicer (89).

Nizozemska je od 75. minute igrala s 10-oricom nakon što je isključen Heitinga.

Pred 30.000 gledatelja sudio je Mejuto iz Španjolske.

NIZOZEMSKA: Van der Sar; Heitinga, Bouma, Stam, Van Bronckhorst; Seedorf (Van der Vaart, 86), Davids, Cocu; Van der Meyde (Reiziger, 79), Robben (Bosvelt, 58); Van Nistelrooij.

ČEŠKA: Čech; Grygera (Šmicer, 25), Ujfaluši, Jiranek, Jankulovski; Galasek (Heinz, 62), Poborsky, Rosicky, Nedved; Baroš; Koller (Rozehnal, 75).

Reprezentacija Češke je rijetko viđenim preokretom protiv Nizozemske prva osigurala nastup u četvrtfinalu EURA. I ne samo to, Češka je osigurala i prvo mjesto u skupini D.

Fantastičan dvoboj mogli su vidjeti gledatelji u Aveiru, obje reprezentacije igraju napadački nogomet, te su obje bile raspoložene za igru. Česi su već u prve tri minute imali dvije prilike za pogodak, a nakon što ih nisu iskoristili u četvrtoj su bili u zaostatku. Arjen Robben opravdao je uvođenje od prve minute, odlično je izveo slobodan udarac na drugu vratnicu gdje je loptu sam dočekao Wilfried Bouma i lakoćom svladao Petra Čecha.

Iako Česi nisu bili u podređenoj ulozi, već u 19. minuti bili su u zaostatku od dva gola. Edgar Davids odlično je na lijevoj strani pronašao Robbena koji je vratio u sredinu, a tamo je loptu dočekao Ruud van Nistelrooij i lakoćom matirao Čecha.

No, Nizozemci su u dva gola viška mogli uživati samo četiri minute. Kapetan Nizozemske Philip Cocu neoprezno je izgubio loptu na sredini terena, do nje je stigao Milan Baroš, sjurio se u kazneni prostor i potom u čistu priliku gurnuo Jana Kollera, a "ubojica Nizozemaca" još jednom je opravdao svoj naziv i rutinirano poslao loptu iza Van der Sara.

Već u toj ranoj fazi utakmice češki izbornik Karel Brueckner pokazao je svoju hrabrost, u 25. minuti izveo je braniča Grygeru i uveo napadača Šmicera što će mu se kasnije isplatiti.

Nakon eksplozivnog otvaranja, uslijedilo je kraće zatišje, a u samoj završnici prvoga dijela milimetri su dijelili Nizozemsku od vodstva 3-1, ali udarac Davidsa je završio u stativi.

Novu priliku za 3-1 za Nizozemsku propustio je Van Nistelrooij kada je u 57. minuti udarcem glavom sa pet metara pogodio Čecha. Samo pet minuta kasnije Brueckner je krenuo u potpunu ofenzivu, baš kao i prptiv Latvije uveo je i četvrtog napadača, Mareka Heinza i ponovno u potpunosti pogodio, jer mu je takav pristup donio preokret.

Već u 64. minuti Heinz je odlino probio lijevi bok, dodao Šmiceru, ali njegov udarac odlično je obranio Van der Sar. Ipak, u 71. minuti niti Van der Sar nije mogao ništa protiv sjajne kombinacije Nedved - Koller - Baroš. Nedved je ubacio loptu u kazneni prostor, Koller prsima spustio na udarac Barošu, a ovaj sa 16 metara poslao loptu pod prečku za 2-2.

Kada je u 75. minuti mladi John Heitinga po drugi put grubo zaustavio Pavela Nedveda i dobio drugi žuti karton, Češka je po prvi put u dvoboju bila u prednosti. A tu prednost znali su iskoristiti.

Najbolji igrač dvoboja Pavel Nedved ostao je uskraćen za zasluženi pogodak u 85. minuti kada je udarcem s 30 metara pogodio gredu. No, što nije uspjelo nejmu tada, uspjelo je četiri minute kasnije Vladimiru Šmiceru. Baroš je dodao Heinzu, njegov udarac sa 18 metara Van der Sar uspio je samo odbiti, lopta je stigla do Karela Poborskog koji je u sredini na petercu vidio Šmicera kojemu nije bilo teško postići pobjednički pogodak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙