FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA POSTALA KANDIDAT, PREGOVORI POČETKOM 2005.

BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina) - Europsko vijeće odlučilo je upetak u Bruxellesu promaknuti Hrvatsku u službenog kandidata začlanstvo u EU-u te zakazalo otvaranje pristupnih pregovora početkomsljedeće godine.
BRUXELLES, 18. lipnja 2004. (Hina) - Europsko vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu promaknuti Hrvatsku u službenog kandidata za članstvo u EU-u te zakazalo otvaranje pristupnih pregovora početkom sljedeće godine.

"Europsko vijeće je odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo i da pristupni pregovori trebaju biti otvoreni. Europsko vijeće je odlučilo sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. radi otpočinjanja pregovora", stoji u zaključcima summita 25 šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, koji su se u četvrtak i petak okupili na summitu u Bruxellesu.

Nekoliko minuta nakon što je Europsko vijeće na zatvorenoj sjednici donijelo tu odluku, pred novinare su izašli predsjedatelj Vijeća i irski premijer Bertie Ahern, predsjednik Europske komisije Romano Prodi, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Prodi je objavio da je Hrvatska dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji izražavajući pritom zadovoljstvo novom fazom odnosa u kojoj će Komisija raditi zajedno s Hrvatskom.

"Ne želim davati nikakve birokratske izjave, želim samo izraziti svoju sreću. To je najbolje za budućnost, počinjemo novu fazu zajedno - Komisija će raditi s Hrvatskom rame uz rame", rekao je Prodi.

Hrvatski premijer Sanader, izražavajući zahvalnost u ime hrvatske Vlade i svih hrvatskih građana za "tu povijesnu odluku" Europskog vijeća o davanju statusa kandidata i otvaranju pregovora rano 2005. godine, zahvalio je Komisiji i predsjedniku Prodiju na "sjajnom poslu u procjenjivanju svega što je Hrvatska učinila posljednjih godina kako bi se došlo do današnje odluke".

"Ovo je veliki dan za Hrvatsku i prilično sam optimističan da ćemo moći završiti pregovore za nekoliko godina i da ćemo tada moći ući u Uniju", rekao je Sanader, dodajući da je ova odluka važna i za regiju.

"To je jasan signal za sve njih da ako budu slijedili proeuropski, prodemokratski put imaju šansu pristupiti Europskoj uniji", rekao je Sanader.

Prodi je, osvrnuvši se na ono što je postignuto u prošlosti na putu Hrvatske prema EU-u, izrazio veliki optimizam "ne samo u pogledu krajnjih rezultata nego i tajminga".

"Moram izraziti i svoje osobno zadovoljstvo zato što nismo ništa oprostili Hrvatskoj. Bili smo ozbiljni, procjenjivali smo korak po korak, što je i naša dužnost, i jednostavno smo zadovoljni i sretni", zaključio je Prodi.

Europsko vijeće je svojom odlukom zadužilo Europsku komisiju da pripremi prijedlog općeg pregovaračkog okvira za pregovore s Hrvatskom do kraja svog mandata, koji istječe krajem listopada. Komisija je također zadužena za izradu predpristupnih fondova za Hrvatsku, uključujući potrebne financijske instrumente.

Hrvatski premijer je na zasebnoj konferenciji za novinare rekao da je u posljednjih nekoliko mjeseci njegova Vlada učinila puno "kako bi uvjerila europske partnere da Hrvatska zaslužuje takav status i pregovore i da zaslužuje punopravno članstvo za nekoliko godina".

"Siguran sam da možemo završiti sve pregovore i zatvoriti sva poglavlja za nekoliko godina i slijediti primjer Slovačke koja je uspjela završiti pregovore za dvije i pol do tri godine. Naša je ambicija da budemo spremni do 2007., a na Europskoj uniji je da odluči kada će nas primiti".

Sanader ističe da je odlukom Europskog vijeća "međunarodna pozicija Hrvatske ojačana, da je sada pouzdaniji partner i privlačnija stranim investitorima".

Isto tako, "siguran sam da će ova odluka u mnogim aspektima utjecati na naš svakodnevni život, prije svega na naše gospodarstvo", dodao je.

Sanader je također najavio kadrovsko jačanje hrvatske misije pri EU-u u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙