FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEWYORŠKI STAN CHIANG KAI-SHEKOVE UDOVICE PRODAN ZA 10 MILIJUNA DOLARA

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Newyorški stan bivše prve dameTajvana, udovice nekadašnjeg tajvanskog čelnika Chiang kai-sheka,prodan je ovih dana za 10 milijuna dolara, prenio je tamošnji tisak.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Newyorški stan bivše prve dame Tajvana, udovice nekadašnjeg tajvanskog čelnika Chiang kai-sheka, prodan je ovih dana za 10 milijuna dolara, prenio je tamošnji tisak.

Stan na devetom katu zgrade bio je u vlasništvu obitelji starije sestre Chiang Kai-shekove udovice, Soong Ai-ling, a prodaju je potvrdila nećakinja gospođe Chiang.

Udovica tajvanskog čelnika, rođena kao Soong Mei-ling, umrla je u listopadu prošle godine u dobi od 105 godina. Posljednjih devet godina života provela je u New Yorku, gdje je i pokopana.

Njezin suprug bio je na čelu stanke Kuomintang i kineski čelnik prije i za vrijeme drugog svjetskog rata.

Predana kršćanka, gospođa Chiang rođena je 1898. u Shanghaiju, a obrazovana je u Sjedinjenim Državama, zajedno sa svoje dvije sestre, starijom Soong Ai-ling i mlađom Soong Ching-ling.

Starija sestra udala se za kineskog ministra financija Kung Hsiang-hsija, a mlađa za utemeljitelja Republike Kine Sun Yat-sena.

Tijekom kineskog otpora japanskoj agresiji 1937-1945 gospođa Chiang posjećivala je kineske vojnike i siročad te odlazila u Sjedinjene Države prikupiti novčanu pomoć za borbu protiv Japanaca. Slijedila je svoga supruga 1949. na Tajvan nakon poraza kineskih nacionalista u građanskom ratu s komunistima.

Kada je 1975. Chiang Kai-shek umro, njezin posinak Chiang Ching-kuo, koji je kasnije naslijedio Chianga na čelu Tajvana, nagovorio ju je da se preseli u New York kako bi bila što dalje od politike.

(Hina) xbr ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙