FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: ZASTUPNIČKI KLUBOVI PODRŽALI IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA

ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski sabor je zasjedanje učetvrtak počeo raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona ozaštiti od požara, kojima se predlaže pooštriti novčane kazne zaizazivanje požara, posebno u ljetnim mjesecima na priobalju.
ZAGREB, 17. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski sabor je zasjedanje u četvrtak počeo raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti od požara, kojima se predlaže pooštriti novčane kazne za izazivanje požara, posebno u ljetnim mjesecima na priobalju.

Vladin prijedlog, kojega su podržali svi zastupnički klubovi, predlaže se da se izazivači požara kazne novčanim kaznama od tri do deset tisuća kuna ili zatvorom u trajanju do 60 dana, dok bi kazna za nehajno izazivanje požara iznosila od jedne do pet tisuća kuna.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić rekao je da se izmjenama zakon usklađuje s onim o gradnji, pri čemu bi MUP obvezno, a ne više diskrecijski, sudjelovao u procesu donošenja dokumenata vezanih uz prostorno uređenje i gradnju.

Mjesno nadležna policijska uprava izdavala bi lokacijske dozvole, a sve bi građevine morale udovoljavati zahtjevima propisanima mjerama zaštite od požara.

Građevine se dijele na manje zatjevne građevine za čiju gradnju ne bi trebala suglasnost MUP-a, te zahtjevnije građevine za koje je obvezna ta suglasnost. Ako MUP u roku od 30 dana ne izda suglasnost, smatra se da je izdana i investitori mogu početi graditi.

Elaborate o zaštiti od požara mogao bi izraditi samo ovlašteni inženjer zaštite od požara, a ovlasti inspektora zaštite od požara preuzeli bi i inspektori prirode, kako bi im se omogućio jači protupožarni nadzor u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Predložene izmjene u prvom su čitanju podržali svi parlamentarni klubovi, iznoseći tek manje primjedbe.

Josip Vresk (HSS) predložio je da se u nadležnost Uprave za zaštitu i spašavanje uvrsti i zaštita od požara, a ne da se time dijelom bavi ta uprava, a dijelom MUP, jer, smatra, za kvalitetno obavljen posao ta nadležnost mora biti na jednoj instituciji.

Željko Pavlic (Libra) iznio je podatke da je prošle godine na građevinama izbilo više od tri tisuće požara s materijalnom štetom od oko 100 milijuna kuna, da je ljudskom nepažnjom i nemarom u 2003. izazvano 5.923 požara na površinama.

Predložio je da se vatrogasnoj zajednici omogući sudjelovanje u izradi elaborata o zaštiti od požara kod gradnje objekata.

HSP-ova zastupnica Ruža Tomašić zauzela se za bolju opremljenost i javnih vatrogasnih jedinica te uvođenje posebnog 'vatrogasnog' dodatka za ljetnu požarnu sezonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙