FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz će 18. lipnja biti domaćin Ministarske konferencije Eureke

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Na Ministarskoj konferenciji Eureke -europske mreže za istraživanje i razvoj orijentiran prema tržištu štoće se u petak održati u Parizu - ponovno će se razmotriti uloga kojutaj program međunarodne suradnje tvrtki, razvojnoistraživačkih centarai sveučilišta ima u razvoju europskih inovacijskih procesa.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Na Ministarskoj konferenciji Eureke - europske mreže za istraživanje i razvoj orijentiran prema tržištu što će se u petak održati u Parizu - ponovno će se razmotriti uloga koju taj program međunarodne suradnje tvrtki, razvojnoistraživačkih centara i sveučilišta ima u razvoju europskih inovacijskih procesa.

Francuska će tako kao predsjedateljica Eureke u svojem glavnom gradu biti domaćin 21. ministarske konferencije na kojoj će se okupiti predstavnici 34 zemlje koje u tom programu imaju status punopravnih članica, a među njima je od lipnja 2000. i Hrvatska. Kao institucija u Eureki sudjeluje i Europska unija (EU).

Kako je najavljeno, sudionici pariške konferencije razgovarat će o utjecajima projekata koji su ostvareni u sklopu toga programa na lokalna gospodarstva i okoliš. Osim toga ponovno će biti riječi o poticajima za bolju suradnju s Europskom komisijom (EK) koju je na prošlogodišnjoj parlamentarnoj konferenciji Eureke u Kopenhagenu predstavnik Uprave za istraživanje pri EK Franco Cozzanni ocijenio "razumno uspješnom".

Eureku je 1985. osnovalo 17 zemalja s Europskom zajednicom kao suosnivačem, a do danas se udvostručio broj zemalja članica. U tom programu osim punopravnih članica sudjeluju i istraživački centri i tvrtke iz zemalja nečlanica.

U tijeku gotovo dva desetljeća djelovanja Eureka je pomagala industriji i istraživačkim ustanovama, omogućivši im suradnju na više od dvije tisuće projekata u devet područja: medicini i biotehnologiji, telekomunikacijama, energetici, zaštiti okoliša, informacijskim tehnologijama, laserima, novim materijalima, robotici i automatizaciji te transportu.

U Hrvatskoj, koja je suradnju s Eurekom počela 1997. kao pridružena članica, u tijeku je 12 projekata, a pet novih još čeka da im Eureka odobri status ili uključenje hrvatskih partnera.

Hrvatsku će na pariškoj konferenciji predstavljati pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za međunarodnu suradnju Radovan Fuchs i nacionalni koordinator Eureke za Hrvatsku Gordana Prutki-Pečnik.

Ministarska konferencija političko je tijelo Eureke koje tvore po jedan resorni ministar iz svake od zemalja članica te povjerenik EK. Sastaje se jednom na godinu kad članovi potvrđuju prihvaćanje odobrenih projekata i odlučuju o razvoju Eureke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙