FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: SUMRAK NOVINARSTVA NA EURO 2004.

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND),Hrvatski zbor sportskih novinara i Vijeće časti HND- a uputili sudanas priopćenje u povodu akreditiranja i istupa Miroslava Blaževićana konferenciji za novinare nakon utakmice Hrvatska - Švicarska naEuropskom prvenstvu u Portugalu.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatski zbor sportskih novinara i Vijeće časti HND- a uputili su danas priopćenje u povodu akreditiranja i istupa Miroslava Blaževića na konferenciji za novinare nakon utakmice Hrvatska - Švicarska na Europskom prvenstvu u Portugalu.

"Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski zbor sportskih novinara HND upozoravaju da novinari pojedinih sportskih redakcija na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu sudjeluju ne samo u "sumraku hrvatskog nogometa" nego i u "sumraku hrvatskog novinarstva".

Upozoravamo, da je akreditiranje nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića kao novinara suprotno Statutu HND, Kodeksu časti HND te Kodeksu Europske novinarske federacije (EFJ). Naime, dobar je dio europskih medija u svoje konzultantske i komentatorske redove uključio sportske i ine stručnjake, ali se niti jedan od njih nije usudio jednog aktualnog trenera i potencijalnog izbornika proglasiti - novinarom! Istup Miroslava Blaževića na konferenciji za novinare u ponedjeljak 14. lipnja, nakon utakmice sa Švicarskom, predstavlja, među ostalim, flagrantno kršenje poslovnih/etičkih načela novinarskog poziva, da ne trošimo riječi na tzv. kućni odgoj. Jednostavno, riječ je o sukobu inteesa, odnosno zloporabi položaja!

Iz izvješća sa spomenute konferencije nije jasno jesu li sportski novinari upozorili trenera Blaževića da se ne smije miješati u njihov posao? Jesu li ga na to upozorili aktualni poslodavci koji bi o tomu morali voditi računa?

HND i Hrvatski zbor sportskih novinara HND upozoravaju da se prema Kodeksu časti HND i EFJ, te Svjetske organizacije sportskih novinara, novinar ne smije baviti propagandom i reklamom, odnosno, poslovima koji ugrožavaju samostalnost i neovisnost izvještavanja i komentiranja. Doslovce, novinaru nije dopušteno objavljivati ne novinarske informacije radi stjecanja osobne koristi ili koristi poslodavca te ne smije biti autorom ili promotorom plaćenih reklama i drugih propagandnih poruka. A upravo na EURO 2004. događa se da pojedini "novinari", ali i urednici, te voditelji izravno ili, pak, neizravno reklamiraju sponozore ili proizvode, što je bjelodano nedopustivo.

Ukoliko se novinari i redakcije ogluše o ovo upozorenje, HND i Hrvatski zbor sportskih novinara HND će o svemu obavijestiti Vijeće časti HND, Izvršni komitet EFJ i Svjetsku udrugu sportskih novinara. HND je već o svemu uputio obavijest Antoniju Prietu, uglednom portugalskom sportskom novinaru, čelniku portugalskog novinarskog udruženja te članu Izvršnog komiteta EFJ", stoji u priopćenju kojeg su potpisali predjednica Vijeća časti HND-a Gordana Grbić, predsjednik HZSN-a Jura Ozmec i predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙