FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVRSNI POLITIČKI ODNOSI HRVATSKE I KINE

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska i Kina imaju izvrsnemeđusobne odnose s visokim stupnjem razumijevanja i bez otvorenihpitanja, izjavila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosornakon sastanka s kineskim vicepremijerom Zeng Peiyanom u Zagrebu.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska i Kina imaju izvrsne međusobne odnose s visokim stupnjem razumijevanja i bez otvorenih pitanja, izjavila je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nakon sastanka s kineskim vicepremijerom Zeng Peiyanom u Zagrebu.

"Međusobni odnosi su jako dobri na političkom području, ali i u gospodarstvu, znanosti i kulturi. Peking je vrlo zadovoljan što Hrvatska provodi politiku jedne Kine", naglasio je Zeng¸Peiyan.

Na sastanku je također razgovaralo i obostranom podupiranju dviju zemalja u kandidaturama u međunarodnim tijelima. "Kina se nada da će Hrvatska uskoro ostvariti svoju želju za ulaskom u europske integracije i podupire to nastojanje", dodao je potpredsjednik kineske vlade.

Ipak, sastankom su prevladavale gospodarske teme. Kineska je strana istaknula svoju spremnost pojačati suradnju na području gospodarstva i trgovine.

Jadranka Kosor je rekla da je Hrvatska prihvatila kineski prijedlog da uskoro organizira prezentaciju ili izložbu hrvatskih proizvoda koji bi bili zanimljivi za kinesko tržište. Također se razgovaralo, kako je rekla potpredsjednica hrvatske Vlade, o kineskim ulaganjima u Hrvatsku i usmjeravanju gospodarske suradnje na one proizvodne grane u kojima je Hrvatska konkurentna. Tu je posebno naglašena moguća isporuka električnih kablova i grijača za elektrane, ali se govorilo i o drugim prepoznatljivim hrvatskim proizvodima koji bi mogli naći svoj plasman na kinesko tržište.

Zeng Peiyan je u Hrvatsku doputovao u utorak navečer u sklopu svoje europske turneje. Tijekom višednevnog boravka, osim sastanka s najvišim hrvatskim dužnosnicima, posjetit će Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

Kineski vicepremijer je u srijedu prije podne razgovarao s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom, a poslije podne ga očekuje susret s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Zatim će posjetiti Hrvatsku gospodarsku komoru, razgovarati s njezinim predsjednikom Nadanom Vidoševićem i održati izlaganje o aktualnom stanju i razvojnim planovima kineskog gospodarstva i gospodarskim odnosima dviju zemalja. Skupu u HGK bit će nazočni i predstavnici najznačajnijih hrvatskih tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙